Monday, February 28, 2011

How do I love You....

Dah masuk Mac!!!!!!!!!!!!!!!!
Tinggal beberapa bulan lagiiiiiiii..........
Chaiyok!!!!!!!
InsyaAllah!

Sunday, February 27, 2011

Usrah isi masa lapang

Tarbiyah ini benar-benar mengubah kita bukan?

Ini komen adik adik ku waktu usrah petang tadi. 

"Dulu Kak Mimi, kalau usrah jer mesti kena on time habis. Tak boleh usrah sampai lewat malam"

"Aah..lepas tu muka kak mimi....huhuhuhu....muka selalu macam tak puas hati. Muka ketat..."

Aku hanya tergelak. Apa yang mereka kata tidak satu pun salah. 

"Tapi sekarang dah lain. Lain sangat la..."

Tambah mereka lagi.

Aku bukan nak cakap sekarang diri ni baik ke apa. Cuma berkongsi pengalaman dan kemanisan tarbiyah yang berjaya mencairkan hati yang keras ini dahulu.Muka yang dulu ketat pun dah bertambah manis (huhuhuhu! itu kata adik2 ku yer...)

Sebahagian adik-adik ku yang ku bawa ini dahulu sebenarnya seangkatan denganku atau maknanya seusrah denganku. Waktu awal-awal dakwah di Glasgow dulu, hanya berapa kerat sahaja yang berada dalam usrah ini. Jadi, kami diletakkan dalam kumpulan usrah yang sama kerana hanya ada tenaga naqibah kami seorang sahaja yang menggerakkan dakwah di Glasgow.

Bila diingat-ingat semula, muka ku selalu ketat, selalu macam tak puas hati, kerana aku hanya menjadikan usrah itu aktiviti masa lapang, nak tambah sikit-sikit ilmu tapi takdelah sampai tahap nak pergi berdakwah. Jadi baik sendiri-sendiri pun ok la kan.Lagi satu, aku tak suka sangat kena tanya dalam usrah waktu tu. Tu yang muka jadi tambah ketat.

"Akak rasa awak dah lain laaa.Tak macam dulu. Dulu macam susah nak pergi usrah. Kalau ina(bukan nama sebenar) tak pergi, awak pun tak pergi. tapi sekarang tak lagi." Aku perasan perubahan pada seorang adik dlm usrahku kini.

"Aah..tu la kak mimi, sebab saya rasa dulu usrah ni hanya untuk isi masa lapang. Tapi sekarang saya dah sedar kenapa saya perlu pergi usrah" Jawab adik itu. Jawapannya sama bukan dengan diriku dahulu? usrah hanya untuk isi masa lapang. :)

Tujuan usrah tidaklah sesempit itu. Usrah ini untuk membina diri menjadi muslim sejati. Mengubah paradigma (cara fikir) kita terhadap kehidupan dunia yang menjadikan kita lebih matang dan realistik. Usrah ini bukan tempat menghentam parti politik sebagaimana orang sangkakan. Usrah ini untuk menanam aqidah yang sebenarnya pada setiap individu yang berada di dalamnya. Agar aqidah yang tertunjang kuat itu, dapat menumbuhkan pohon kehambaan pada Allah, dan menghasilkan buah akhlak yang manis untuk dirasai oleh semua.Usrah ini juga untuk menanamkan kefahaman kenapa kita berada di dunia ini. Mana mungkin pembinaan diri itu adalah satu aktiviti sampingan dalam hidup kan?

InsyaAllah nanti sambung lagi cerita-cerita best dalam usrah...

nak tidur, penat seharian beraktiviti. Pagi ke tengahari berjualan di program maulidur rasul. Petang berusrah hingga ke malam. Alhamdulillah jualan mendapat sambutan...

wsalam.

Saturday, February 26, 2011

Rindu

Salam,

Rindu...

Rindu nak tidur dalam sleeping bag kat dalam masjid. 
Apakah? (Hehe..mesti ada orang pelik. bukan..saya bukan orang tabligh) 

Saya budak usrah yang rindu nak pergi program, yang bermalam di masjid. Dan weekend ni mereka berkumpul di Birmingham untuk daurah.(tapi saya duk umah mengadap komputer ni) Bestnya!!!! rindunya!!!! faham tak rindu tu? rindu yang lebih best dari rindukan pakwe (owh pardon me...its sound not right, nope I don't have any! forbidden okay!)

Erk! ok..switch to serious mode. :)

Setiap minggu, ada 3 usrah yang aku perlu hadiri. Kalau ikut logiknya, sepatutnya hati tu memang boleh terbasuh. 3 kali seminggu basuh. Ada orang nak dapat sebulan sekali pun susah. Tapi, kuantiti bukanlah mencerminkan kualiti bukan? Mungkin kita ada 10 usrah seminggu, tapi jika usrah itu dihadiri tanpa meletakkan hati seikhlasnya, mana mungkin karat-karat jahiliyah itu dapat dibasuh. 

Cuba tanya pada diri, setiap kali nak hadir usrah apakah perasaan.? bagi yang berada di awal-awal tarbiyah, baru mengenal jalan hidayah, mungkin sangat bersemangat. Tapi bagi orang yang dah lama duduk dalam tarbiyah ini kadang-kadang datang rasa jemu. Lagi-lagi, jika naqibah kita tu agak membosankan (pada pandangan kita) ataupun anak-anak usrah kita tu yang membosankan. (Owh..anak2 usrahku sangat tak membosankan...:)))



Tapi, walau apapun perasaan kita, tolaklah ketepi. Sebabnya, kita memang membutuhkan usrah itu. Jika saat mula melangkah ke venue usrah, ada perasaan yang tak best....beristigfarlah. Syaitan tu memang nak bisik benda-benda tak best kan? 

Nanti dia bisik...

"ala..homework tak siap lagi, boleh jer dengar ceramah2 kat youtube. Naqibah pun asyik bagi benda yang sama jer, boring!"

dan macam-macam lagi.kan?Nahhh!!! jangan kalah dengan syaitan..teruskan sahaja ke usrah. eventhough naqibah dok ulang benda sama, kan kita ni insan yang mudah lupa. Yang selalu kena diingatkan. benda yang sama pun kita boleh lupa.kan? kan?

Dan kadang-kadang tu, kita lebih pentingkan usrah yang kita jalankan dari usrah untuk kita sendiri. Seronokkan jadi naqibah? jadi murabbi?(baru lepas baca buku "Menjadi Murabbi Itu Mudah" best bangat!) Tapi jangan sampai keseronokan itu menyebabkan kita meninggalkan hak tarbiyah untuk diri sendiri. Sibuk menata perjalanan tarbiyah mutarabbi, hingga tarbiyah diri terabai. Kita berada di jalan dakwah ini bukan hanya menyelamatkan orang lain, tapi yang lebih penting menyelamatkan diri sendiri. Bagaimana mahu menghasilkan pewaris dakwah yang mantap, jika yang membawanya pun tarbiyah tunggang langgang.

Owh, entri ni bukan ditujukan kepada sesiapa. Ingatan untuk diri sendiri juga..

Apapun, tengah sangat happy sebab esok nak duduk beriman sejenak bersama widad-rawahil yang dah berminggu-minggu tak bersua muka (sebab balik malaysia hari tu). Happy juga sebab esok nak buka gerai di Majlis Maulidur Rasul di sini, jual quran n mathurat sambil-sambil tu jual keropok lekor cik zaa :)

Yang paling penting, sangat happy dapat menghadapi kenyataan dan fasa-fasa mood tak stabil and moves on. Bersangka baik dengan Allah itu sungguh menenangkan hati. Love u Allah!

Thursday, February 24, 2011

Lagu baru


My current favourite. U may download from my box.net kat tepi blog ni. :)

Wednesday, February 23, 2011

Sangat terkesan

Salam,


Rasanya dah sepuluh kali duk tengok video ni. Rasa terkesan di hati.Bila kita menyerahkan seluruh kehidupan kepada Allah, tanpa meninggalkan usaha yang kita mampu lakukan...InsyaAllah..hanya yang terbaik Allah berikan kepada kita.


 

Monday, February 21, 2011

and the feeling comes...

Somebody, once told me...

"If we want something for that worth for us, we will do anything for it..Once it is no more worth for us..we will let it go.."

This is life.

But I know that something that most valuable and worth dying for.

The one and only...Allah.

Who never turn you down, never let you go alone, never forget you...and the most worth for you!

I was too busy to be sad for bad things which happened recently in my life. But today, while I am muhasabah myself, look at back what I have done previously, I feel so sad. Sad for not achieving whatever things that I've planned before. Sad for the repeated mistakes...

May Allah forgive me and forgive us. To be in the state of  'ghaflah'...
InsyaAllah, I believe Allah has planned something better for me. Hold with Him strongly. Believe in Him. I know He wants the best for me... *Happy*

Sunday, February 20, 2011

Sorry!

Bismilllah,

Hari ini, masuk seminggu sudah kembali di Glasgow. Sepatutnya, dapat menjalani kehidupan secara normal...sepertu biasa. Malangnya, penangan jetlag kali ini agak melampau. Ketika ini jam menunjukkan 4.46 pagi dan sebenarnya mata ini sudah terbuka luas 46 minit yang lalu. Setiap hari bila masuk pukul 7 malam, mata bagai tak boleh ditahan-tahan untuk tutup. Jadi, terpaksa tidur sebarang sejam dua dan kembali bangun dalam pukul 8 atau 9 malam dan kembali tidur pukul 12 malam. Itu rutin seminggu. Ada baik dan buruknya.

Yang baiknya, dapat berjaga di awal pagi dan bangun untuk tahajjud serta buat kerja-kerja PhD. Yang buruknya, badan agak letih dan sukar untuk kawal mengantuk di waktu petang itu.Disebabkan keletihan juga aku telah buat beberapa keputusan yang tak sepatutnya. 

Sepanjang hari semalam kami berprogram di Edinburgh. Bila pulang ke Glasgow, jam sudah mencecah ke angka 7. Badan pun sudah sangat letih, mata minta ditutup. Tapi digagahkan juga untuk pergi ke Furqan mosque menghadiri program MAB di sini. Berpusing-pusing kami mencari jalan masuk ke masjid. Bila badan letih, mula lah tidak sabar, dan telah menyuruh driver ambil jalan mudah iaitu masuk ke jalan yang terang-terang tertulis NO Entry yang telah menyebabkan sesuatu telah berlaku pada kereta kami. Aduh....
Telah berlaku kerosakan yang agak major (that will cost £100-300 to repair).

Tak cukup dengan itu, boleh pula ambil decision membiarkan driver dan kakaknya menunggu sendiri AA dan diri sendiri terus pulang ke rumah kerana memang mata rasa tak boleh buka dah. Tak bertanggungjawab langsungkan???? Memang hakikatnya, sampai sahaja di rumah terus beri duvet pada tetamu dan naik katil tidur.Sedar-sedar dah pukul 4 pagi.

Bangun tidur dengan rasa bersalah :(

Sepatutnya, susah ditanggung bersama. Tula..tiredness can kill...telah membunuh my rationality dan telah buat a  big mistake. 

Jadi, pagi ini, aku ambil masa untuk muhasabah diri semula. Terutamanya dalam hal-hal melibatkan ukhuwah. 

Ada syaitan berbisik dalam hati supaya buat tak tahu jer message kakak driver yang ku baca pagi ni (dihantar mlm tadi tapi tak baca sebab dah hanyut di alam mimpi) yg menegur kesalahan malam tadi. Syaitan juga ada kata tak payah nak minta maaf sebab memang tengah penat giler semalam dan diorang mana pahamkan?. syaitan juga kata lagi , pergi la merajuk, takyah tengur mereka seminggu...baru padan muka mereka sebab tegur you yg lebih tua ni. 

and i've said to that syaitan...

"Hello...I am sorry. You get the wrong person. Kalau 3,4 tahun lepas I may follow what have u said. Tapi tarbiyah ini telah membuatkan diri berfikir dengan lebih matang dan memang sepatutnya kita mengaku kesalahan diri regardless betapa tuanya kita dari org yg kita buat salah. Put aside the ego that leads you to nowhere. Patut lebih berterima kasih kerana ada orang yang mengingatkan kesalahan diri. Manusia memang tak pernah lari dari buat kesilapan. Naqibah ke, orang alim ke, orang yang dah lama dalam tarbiyah ke, sesiapa pun memang akan buat kesalahan. Terima teguran dengan hati terbuka dan jangan malu dari memohon kemaafan. So, please la syaitan...pergi main jauh-jauh boleh?"

:)

To driver n driver's sister, mohon kemaafan diatas perbuatan yang tidak sepatutnya semalam. InsyaAllah, I will help driver bawa kereta pi service nanti...

with lots of love,
kakak jetlag.. (peace!)

Sorry!

Bismilllah,

Hari ini, masuk seminggu sudah kembali di Glasgow. Sepatutnya, dapat menjalani kehidupan secara normal...sepertu biasa. Malangnya, penangan jetlag kali ini agak melampau. Ketika ini jam menunjukkan 4.46 pagi dan sebenarnya mata ini sudah terbuka luas 46 minit yang lalu. Setiap hari bila masuk pukul 7 malam, mata bagai tak boleh ditahan-tahan untuk tutup. Jadi, terpaksa tidur sebarang sejam dua dan kembali bangun dalam pukul 8 atau 9 malam dan kembali tidur pukul 12 malam. Itu rutin seminggu. Ada baik dan buruknya.

Yang baiknya, dapat berjaga di awal pagi dan bangun untuk tahajjud serta buat kerja-kerja PhD. Yang buruknya, badan agak letih dan sukar untuk kawal mengantuk di waktu petang itu.Disebabkan keletihan juga aku telah buat beberapa keputusan yang tak sepatutnya. 

Sepanjang hari semalam kami berprogram di Edinburgh. Bila pulang ke Glasgow, jam sudah mencecah ke angka 7. Badan pun sudah sangat letih, mata minta ditutup. Tapi digagahkan juga untuk pergi ke Furqan mosque menghadiri program MAB di sini. Berpusing-pusing kami mencari jalan masuk ke masjid. Bila badan letih, mula lah tidak sabar, dan telah menyuruh driver ambil jalan mudah iaitu masuk ke jalan yang terang-terang tertulis NO Entry yang telah menyebabkan sesuatu telah berlaku pada kereta kami. Aduh....
Telah berlaku kerosakan yang agak major (that will cost £100-300 to repair).

Tak cukup dengan itu, boleh pula ambil decision membiarkan driver dan kakaknya menunggu sendiri AA dan diri sendiri terus pulang ke rumah kerana memang mata rasa tak boleh buka dah. Tak bertanggungjawab langsungkan???? Memang hakikatnya, sampai sahaja di rumah terus beri duvet pada tetamu dan naik katil tidur.Sedar-sedar dah pukul 4 pagi.

Bangun tidur dengan rasa bersalah :(

Sepatutnya, susah ditanggung bersama. Tula..tiredness can kill...telah membunuh my rationality dan telah buat a  big mistake. 

Jadi, pagi ini, aku ambil masa untuk muhasabah diri semula. Terutamanya dalam hal-hal melibatkan ukhuwah. 

Ada syaitan berbisik dalam hati supaya buat tak tahu jer baca message kakak driver yang ku baca pagi ni yg menegur kesalahan malam tadi.syaitan juga ada kata tak payah nak minta maaf sebab memang tengah penat giler semalam dan diorang mana pahamkan?. syaitan juga kata lagi , pergi la merajuk, takyah tengur mereka seminggu...baru padan muka mereka sebab tegur you yg lebih tua ni. 

and i've said to that syaitan...

"Hello...I am sorry. You get the wrong person. Kalau 3,4 tahun lepas I may follow what have u said. Tapi tarbiyah ini telah membuatkan diri berfikir dengan lebih matang dan memang sepatutnya kita mengaku kesalahan diri regardless betapa tuanya kita dari org yg kita buat salah. Put aside the ego that leads you to nowhere. Patut lebih berterima kasih kerana ada orang yang mengingatkan kesalahan diri. Manusia memang tak pernah lari dari buat kesilapan. Naqibah ke, orang alim ke, orang yang dah lama dalam tarbiyah ke, sesiapa pun memang akan buat kesalahan. Terima teguran dengan hati terbuka dan jangan malu dari memohon kemaafan. So, please la syaitan...pergi main jauh-jauh boleh?"

:)

To driver n driver's sister, mohon kemaafan diatas perbuatan yang tidak sepatutnya semalam. InsyaAllah, I will help driver bawa kereta pi service nanti...

with lots of love,
kakak jetlag.. (peace!)

Tuesday, February 15, 2011

Khabar Malaysia

Bismillah walhamdulillah...

Cuti-cuti buat visa di Malaysia sudah berakhir. Kini berada di bumi Glasgow semula menyambung perjuangan yang belum selesai. Sudah pasti, satu tanggungjwab berat terpikul di bahu ini. Hanya ada beberapa bulan untuk menyiapkan PhDku. Ketika di Malaysia, ada beberapa sahabat bertanya khabar researchku. Dah menuliskah? Dah habis experiment? Dah nak habiskan? Aku menjawab semua soalan dengan senyuman. Masih banyak yang perlu disiapkan dalam masa yang singkat ini. Semoga Allah mudahkan.

Cuti kali ini memang sangat sibuk. Langsung tak sempat nak tengok research. Memenuhi undangan dan membuat lawatan ke beberapa tempat. Bunyi macam YB kan? ehehehe..lebih kurang la tu. Alhamdulillah dapt berjumpa dengan beberapa ahli widad munisah. Terubat rindu di hati. Jumpa Syida, Wan, Iqa, ainul, teha dan sudah tentu Sara. Bertanyakan khabar dan semestinya bertanyakan perjalanan tarbiyah. Alhamdulillah, mereka masih cintakan jalan tarbiyah ini. Cuma kekangan waktu kerana bekerja yang kadang-kadang menghalang.

Bila berada di Malaysia, memang sangat terasa mudah untuk larut. Tangunggjawab di Malaysia adalah lebih daripada ketika berada di Glasgow. Ada family untuk kita santuni, ada kawan-kawan yang kita tak boleh terus melarikan diri dari mereka dan ada anak-anak usrah yang memerlukan bantuan. Bila balik for good sudah tentu ada kerjaya yang menuntut tenaga dan masa kita. Jika dilihat pada semua tanggungjawab ini, memang terasa amat berat. Tapikan Allah hanya memberati seseorang dengan sesuatu yang sanggup dipikulnya. So, be positive! Kita boleh!

Adik-adik yang pulang ke Malaysia ini, rata-rata mengadu mengenai keraguan keluarga mengenai usrah. Mereka takut anak meraka ni masuk ajaran sesat. Aku tak boleh salahkan ibu bapa juga kerana situasi di Malaysia sememangnya ramai yang terjebak dengan ajaran sesat ini. Ada juga yang berubah secara mendadak tetapi kurang ilmu dan panduan menyebabkan family rasa dipinggirkan. Kasihan aku melihat adikku yang seorang ini. Sentiasa berada di dalam keadaan serba salah. Tidak tahu mana yang hendak didahulukan. ibu atau usrah/program. Aku cuma mampu menasihatinya supaya menyantuni ibu itu adalah priority yang paling utama untuknya ketika ini. Hatta Rasulullah juga tidak membenarkan sahabat yang hendak pergi berjihad tetapi belum minta keizinan dari ibu bapa untuk turut serta ke medan. Dan banyak ayat-ayat di dalam Al quran yang mementingkan penekanan untuk berbakti kepada ibu bapa. Kan redha Allah itu bersama redha ibu bapa kita? InsyaAllah, jika kita berjaya menawan hati ibu bapa, sangatlah mudah untuk meneruskan perjalanan dakwah dan tarbiyah ini. Yang penting doakan selalu semoga ibu dan ayah terbuka hatinya untuk faham apa yang kita lakukan ini.

Ada juga yang kulihat apabila sudah berubah, terus meninggalkan kawan-kawan yang lalu. Mungkin setiap orang berbeza. Tapi bagi diriku, kita tidak boleh terus lari daripada kawan-kawan yang lalu. Waktu inilah patut digunakan oleh seorang daie untuk menanam benih di tanah hati setiap manusia. Mungkin kita tak boleh directly berdakwah secara lisan dengan mereka (of course mereka nanti panggil kita ustazah/ustaz). Tapi mungkin boleh menjadi contoh dari segi akhlak, pemakaian dan banyak lagi. Jangan terus menjauhkan diri dari mereka hanya kerana mereka tidak ikut usrah, bercerita banyak hal dunia, mahupun berpakaian tidak begitu menutup aurat. Jangan merasakan diri kita lebih baik daripada mereka. Bukankah dakwah itu bermula dengan tautan hati. Cubalah tautkan hati dengan sahabat-sahabatmu. Bila hati bertaut, insyaAllah mudah untk kita menasihati dan membimbing mereka. Kasihan jika kita terus meninggalkan mereka? siapa yang mahu menarik mereka untuk kembali ke jalan yang lurus ini?

Namun, mungkin akan ada yang berkata. Saya tak cukup kuat untuk terus bersama mereka. Takut diri akan kembali kepada yang dahulu. Memang hal ini bleh berlaku. Tapi we should face our fear instead of run from it. Doalah kepada Allah dan mintalah kekuatan itu daripanya. Doalah agar Dia terus memelihara kita. Semoga kita menjadi magnet kepada mereka disekeliling kita. Magnet yang menarik manusia ke arah kebaikan.InsyaAllah....

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP