Wednesday, August 24, 2011

Sisters

I

Z: No, don't you eat that food
A: Sister, if Allah said I'm going to die, I will die.But if not, I'm not.
Z: Yeah..eat..eat
A: That is the true Tauhid sister!

Sambil memegang makanan yang dah setahun lebih dalam peti sejuk. Makanan tersebut dihadiahkan oleh seseorang kepada A. Tapi, orang yang dipesankan untuk beritahu A lupa.A insist nak makan sebab org hadiahkan pada dia.

II

A: Hopefully, police do not see us.
Z: Say Bismillah. Say Bismillah

Kami memenuhkan kereta lebih dari muatan yang sepatutnya. Di pertengahan jalan..

Z: Is that accident there? (Kaka Ethiopia dengan broken englishnya)
A: Yes, owh must be drunken ladies.Owh..see the car behind that is Muslim's car. They must be just back from masjid.
Z: See..the wife taking her child. Say bismillah..say bismillah..May Allah help them.

III

U.A : Owh, this is for you. I always forget to bring it. But now.. I remember..at last..at last.. (dengan bunyi pelat arab)
Me : Owh! jazakillah!

Sambil peluk U.A dengan mata bersinar-sianr sebab dapat hadiah tudung dan jubah.

IV

U.Y : erk.. la'! la'!
Sambil menunding ke arah seluar yang di pakai LC.
LC : yes, I know..I will wear the abaya during solat.

Makcik Mesir yang terlebih concern menegur sister pakai seluar dalam masjid. LC adalah seorang mualaf.

V

U.H : Ya Allah, .... (sambil tadah tangan dan berdoa)
Ketika itu kami di hadapan makanan.
Kami: Amin...
Ketika di ruang solat..
UH: Nabila, zauj soleh..khadhijah..baby...
(dia mendoakan setiap seorang dari kami)

UH: zauj soleh (sambil menepuk bahuku)
Me: Amin!!!!

Makcik Iraq geng tahajud yang rajin berdoa...

VI

AH: Salam sister..MasyaAllah..tabarakallah..
sambil salam sister2 yang ada di masjid.

AH: MasyaAllah..MasyaAllah..Tabarakallah..
sambil ambil makanan yang di bawa oleh sisters yang datang.

AH: InsyaAllah..MasyaAllah..tabarakallah..
(Ayat favourite makcik Somalia ni sebenarnya :) )

VII

A: come come sister. We will do the same prayer as we did last year.

A memanggil kami semua ke ruang solat. Kami semua duduk dalam bulatan. E will lead the prayer (doa)

A: Please pray for good husband and 'good department'. and please pray also to the persons who makes this mosque beautiful .

N: I will amin only for good husband but not good department.

Semua org ketawa. Ada cerita disebalik good department tu.huuu...
Dan kami semua mengaminkan doa yang dibaca.


I'm going to miss my Ramadhan and sisters at SUMSA... :(

Thursday, August 18, 2011

Pressure is up

I've found that my derived equations were wrong while writing my chapter 6.


The new derived equations seems not really working. Most probably must be something wrong with my assumptions. So i leave that chapter for a while and concentrate on my literature review. Now I am in page 15 of my literature review and maybe 5 pages more to finish it up.My proof reader keep on bugging me asking when will be her next job. 

I still have simulation running (for ages!) for my chapter 7. 

I should not submit my thesis later than 3rd week of September, but then I still have 4 chapters to go

I am facing a big problem with somebody in Malaysia. That person makes my life difficult. and I have to drag all family members to this matter...argh!!

I do not have 'usrah' for more than 2 weeks and don't even have time to have usrah with my 'anak2' usrah here in glasgow.

Can you imagine, how stress I am?

In spite of all these trials... I am thankful to Allah, that He still give me space to breath and laugh with SUMSA's sister (sumsa is a mosque). Eventhough, my plan to Jordan was cancelled, I still feel I am in Arab country when Im in this mosque.

and Alhamdulillah, He still give me a chance to pray my terawih everyday at this mosque, never miss my iftar, and family that helping me a lot!

Even the pressure level is high...alhamdulillah...I am still able to smile. Hope that Allah make ease for me facing this challenged life.

I wish for miracle. And I believe that miracle can happens with the permissible of Allah. Biiznillah!

Subhanallah, walhamdulillah, wallahuakbar.

p/s: I am most appreciated if people not asking me when will I submit my thesis. I'm trying my best, and please...we are not facing the same problem so please do not compare me with other PhD student or even yourself.

Wednesday, August 10, 2011

Iftar

Salam..

Bagaimana puasa yang masuk hari ke 10 dah ni?
Kat sini, setiap hari buka di masjid. Dan setiap hari juga la makan nasi dan kari.
I have nothing to complain.
Dapat makan free pun dah bersyukur. Dapat berjimat.
Nikmat berbuka itu, ditambah dengan ukhuwah rakan-rakan di masjid yang sangat happening. Ada orang Rusia, Morroco, Brunei, Scottish, Pakistani, Iran, dan banyak lagi yang menjadi ahli tetap beriftar di masjid ni. Seronok sangat! Walau kulit berlainan warna, tapi disatukan dengan akidah yang satu. I'm going to miss this moment...

Dah masuk hari ke sepuluh bulan Ogos. Maknanya, semakin dekat tarikh nak hantar thesis. Supervisor pun dah start tanya-tanya bila dah 2 minggu tak hantar apa-apa untuk disemak kepadanya. ada 4 chapters dari 9 chapter lagi. 2 chapter utama masih tengah run analysis. Cuakkkk!!!! Duk pulun tulis literature review sekarang. Supervisor takde pulak minggu terkahir ogos ni. Double cuakkk!!!..Plan untuk hantar bulan 8 nampaknya seperti tidak akan berlaku.

Takperla...slowly but surely.

Take it easy and just do it.

Takmo stress2.

InsyaAllah, Allah akan permudahkan.

p/s: Triple cuak, takut tarikh viva bulan 10. Owh..kakcik nak kahwin time tu!!!! kena pulang ke Malaya...

Monday, August 08, 2011

lalala

starting to cancel all contracts..n counting the days..lalalala

n thesis is still in progress...lalalala

Thursday, August 04, 2011

Do we really know?



Do we really know the book of Allah?

This Ramadhan...lets start it now!!!..knows and loves Al Quran

p/s: Kalau tadarus tu, adalah lebih baik faham maknanya.... :)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP