Wednesday, November 12, 2008

Berusaha Berjaya



Bersama-sama kita membina
Masa depan yang lebih gemilang
Kita tanamkan tekad di hati
Berusaha menuju wawasan

Rajin bekerja terus berusaha
Bagai hidup selama-lamanya
Beramal ibadah kepada Allah
Bagai esok sudah tiada lagi

Bersama ini kita semai cita
Bersama-sama kita mengejarnya
Dan bersama-sama kitapun berdoa
Agar semua usaha kita diberkati

Hindarkan kemalasan
Jauhilah rasa rendah diri
Pohon takkan berbuah
Jika tak dibajai

Begitulah hidup kita
Perlu bekerja dan berusaha
Bulat takkan bergolek
Pipih tak datang melayang

Bersempena semangat belajar tengah menjulang-julang..lagu ni rasa best la pulak. Bulat takkan bergolek, pipih tak datang melayang kalau takde daya dikenakan. Kena rajin bekerja (macam ada orang tu la, kerja kerja kerja) tapi jangan lupa beribadah pula.Sibuk mana pun, solat jangan lupa.

Doa pun jangan lupa. Kita tak tahu apa akan berlaku esok hari.Hari ni confident boleh habis PhD 3 tahun.Mana la tahu esok tuhan bagi dugaan...tak semena-mena kena tambah setahun lagi. We never know! Life is so mysterious..Hanya Allah sahaja yang tahu segala.

Wednesday, September 17, 2008

Bacalah dengan Nama Tuhanmu

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku. Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah. Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan. Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya" (Al-'Alaq, 1-5)

Setahun lepas,

Ra*j: Apa yang awak buat masa peperiksaan selain baca buku?

Mimi: Saya berdoa pada Tuhan.Mintak Dia permudahkan urusan saya.Awak berdoa?

Ra*j: Tak perlu.Saya tengok cermin dan akan memuji-muji diri sendiri.Sebabnya, saya yang bersusah payah belajar.Hanya saya boleh menentukan lulus atau tidak dalam peperiksaan.So, i should praise myself.

Ra*j kawan saya berasal dari India. Dia seorang Hindu. Jawapan dia setahun lepas membuat saya tersenyum.Sesungguhnya ilmu itu semuanya datang dari Allah.Allah mencetuskan ilham pada manusia agar manusia dapat mempelajari ilmu Allah. Dengan izin Allah kita mempelajari sesuatu ilmu itu.

Bacalah! dan belajarlah! semoga kita dapat mengenali Tuhan dengan ilmu yang kita pelajari. Bukan semakin sombong dah takjub pada diri sendiri...

Salam Nuzul Quran...

Monday, September 15, 2008

Resepi



Bubur sum sum ni untuk Sarah tengok rupanya. Ada resepi sekali. Senang nak buat. Tak sampai sepuluh minit.

Resepinya:

120 gram tepung Beras
525 ml santan
garam secukup rasa

air gula:

Gula biasa/gula melaka
daun pandan


cara-cara:

1. Masukkan semua bahan diatas (kecuali gula la) dalam periuk dan masak sampai kental
2. Sejukkan hingga jadi keras sket.
3. Buat air gula..then bila nak makan letak la gula tu sekali.

Apam balik ni pulak untuk Zaa...ehehhe semua ni dah selamat di makan. Lain kali la i buat untuk u yer..Apam balikku di gambar ini hampir la nak hangit. (Sebenarnya dah ada yang hangit pun dan dah selamat ditongsampahkan...hahahha)




Resepi Apam balik:

2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula
1 biji telur
1 1/2 cawan air

intinya:
Kacang tanah yang dah dimesin
Jagung manis(kitorang guna yang dalam tin)
sedikit gula ditabur

Cara-cara:
1. Pukul telur dengan gula higga kembang. Masukkan tepung diselang seli dengan air.
2. Panaskan kuali, dan tuang sesenduk dua adunan (ikut besar fry pan tu). Pastikan kuali panas betul sebelum masukan adunan.(Buat cam nak buat lempeng)
3.Tabur gula, kemudian jagung dan last sekali kacang.
4.Angkat bila agak-agak dah masak dan lipat dua.

Senang kan?Beli kat pasar Ramadhan pun senang...ehehhehe

Wednesday, July 30, 2008

Israk dan Mikraj

Maha Suci (Allah), yang telah memperjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam ke Masjidil Aqsa yang kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, Maha Melihat. ~ Al Isra', Ayat 1

Hari ini 27 Rejab, kita menyambut peristiwa teragung iaitu Israk dan Mikraj. Dari pembacaan saya terdapat perselisihan pendapat tentang tarikh sebenar perjalanan Rasulullah S.A.W dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa dan mikraj Rasul hingga ke langit ketujuh ini. Apapun, bukan tarikh yang kita pentingkan disini, tapi pengajaran dari perjalanan itu sendiri.

Pengajaran terpenting dari peristiwa ini adalah pelaksanaan solat 5 waktu yang telah difardhukan. Allah pada mulanya memfardhukan solat sebanyak 50 waktu. Namun ketka Rasulullah dalam perjalanan pulang, Baginda bertemu Nabi Musa A.S yang menasihatkan Baginda supaya meminta Allah mengurangkan waktu solah kerana meragui kemampuan umat baginda untuk melaksanakannya. Baginda kembali turun naik bertemu Allah hinggalah solat dikurangkan kepada 5 waktu.

Namun dengan 5 waktu itu, masih ada yang tidak mampu menunaikan dengan sempurna. Kita harus bersyukur, kerana solat adalah salah satu cara kita berhubung dengan pencipta kita. Apabila seseorang itu menunaikan solat dengan penuh khusuk dan tawaduk, dia seolah-olah sedang berkata-kata dengan Allah. Sesungguhnya, Solat itu satu pemberian dari Allah agar kita selalu mengingati Nya dan selalu berhubung denganya.

Semoga kita dapat sama-sama memperbaiki diri dengan sentiasa mengingati Allah. Semoga rahmat Allah bersama-sama kita semua. InsyaAllah...

Tuesday, July 29, 2008

Tour Scotland - Day Four






Kali ni tempat utama yang hendak dilawati adalah John O Groat iaitu kawasan paling hujung untuk Tanah Britain.Dalam perjalanan singgah merata-rata. Sempat buat jalan-jalan cari Toilet (hampir kesemua tempat yang kami singgah jika ada toilet mesti kami pergi) dan picnic Fish and Chip sambil menikmati pemandangan yang indah di tepi laut.Juga singgah ke Dunnet Head iaitu kawasan paling utara untuk tanah Britain.

Sungguh indah bumi Scotland ni!

Monday, July 28, 2008

Tour Scotland - 3rd Day

Sambung balik cerita tour scotland. Hari ketiga kami bertolak dari Portnalong dan mengelilingi Isle of Skye dan destinasi berakhir di Inverness student hostel. Perjalanan agak menarik sebab jalan sangat-sangat kecil dan mencabar. Sentiasa berselisih dengan caravan-caravan yang kebanyakannya 'left hand drive' (mereka dari negara eropah yang lain dan bercuti di sini). Setiap kali berhenti di tempat berselisih yang disediakan masing-masing akan mengangkat tangan tanda terima kasih memberi laluan. Terasa sangat mesra la pulak.Seronok! Sampaikan bukan sahaja driver yang angkat tangan malah penumpang dibelakang pon nak angkat tangan.


Di sekitar Isle of skye ni kami mengalami masalah komunikasi dengan Miss Garmin (satelite navigator kami) Kadang-kadang di skrin Miss Garmin, kereta kami seolah2 berada di dalam laut.Huhuhu..jalan yang pusing hampir 180 darjah pun ada.Thrill gila!



Tempat-tempat yang dilawati: Dunrobin castle (kat luar jer) ,Museum Isle of Skye, Staffin dan Pekan Portree. Yang lain-lain tu singgah kejap-kejap tepi jalan untuk ambil gambar. Ada satu castle kami singgah di awal pagi.Sebenarnya awal lagi masa tu.Pukul 9 pon belum lagi.Tapi berhenti jugak nak cari toilet. Toilet ada dalam castle. Nasib baik penjaga pagar tu bagi masuk.Tapi dia kata pergi toilet jer.Jangan masuk castle.Huhuhu..tapi dapat jugak ambil gambar sket.

Ok, gambar2 semua ni tak edit. Tak sempat..


Thursday, July 24, 2008

Mari melukis

In the process...


To change my sister's look..and tadaaaa!!!


To my dear sisters..Nina and Kakcik,

I telah buat pembedahan plastik kat muka uols..Hasilnya, Nina..u look more tembam dan mata agak besar and Kakcik, ur juling air become more visible..ahahhaha.

Tangan I dah jadi kayu.It has been 8 years since the last time saya melukis potret. Hari ni tiba-tiba rasa nak asah balik bakat yang ada.Need to practice more especially tang nak lukis mata tu.Ni kalau Bro Butaseni tengok mesti kena kutuk habis.Takpun, dia bagi markah tak sampai 50%.Takperla..I budak baru belajar.Hehehe...

Wednesday, July 23, 2008

Tour Scotland - Day 2

Hari kedua bermula seawal 6 pagi rasanya (dah lupa). Kena turun katil senyap-senyap, jalan pun senyap-senyap sebab tak mau ganggu penghuni bilik yang lain. Memang tak selesa sungguh. Hari kedua kami ke Isle of Skye. Persinggahan pertama kami adalah Loch Ness dan Urquhat Castle.


Saya dan Cik Khairyn dah pernah sampai kat situ.Jadi, kami membuat keputusan untuk menunggu di luar sahaja. Bayaran masuk dalam 8 pound. Kebetulan ada event pada hari tu. Jadi, diorang kena keluar before pukul 12. Saya bukanlah manusia yang sabar menunggu. Adehh..lama gak kena tunggu. Nak masuk cam rugi jer 8 pound tu.

Kami singgah di Eilean Donal Castle. Kalau perasan, castle ni la yang dalam cerita Made of Honour tu.Memang cantik.Tapi tak masuk dalam.Save budget.Ala, castle ni dalam tu semua sama jer..

Persinggahan seterusnya Armadale Castle & Garden. Kawasan castle tu sangat besar. Siap ada farm lagi. Konon-konon nak jelajah habis semua la. So, kami pergi ikut track yang diberi dalam peta hinggalah kami sampai di kawasan Armadale farm. Jalan masuk ala-ala macam jungle tracking di Malaysia.Sampai di kawasan ladang ni,bila bukak pintu pagar jer..tu dia..sekawan lembu tengah dok makan-makan sambil jeling-jeling ke arah kami. Nak teruskan ke taknak.Saya dah patah balik. Takutla! nanti kena kejar lembu satu hal la pulak.Jadi kami semua patah balik.Just round-round garden yang ada kolam dan lepas tu keluar pergi melantak Ritz aiskrim.Sedap woo aiskrim tu. Lemak berkrim.


Seperti biasa, kami banyak berhenti tepi jalan ambil gambar. Sebenarnya gambar-gambar ni tak dapat memberi gambaran sebenar kecantikan pemandangan yang kami lihat. MasyaAllah..memang sangat cantik.

Kami bermalam dalam Bothie di Portnalong. Bothie tu macam apartment kecil tapi lengkap semua ada.SELESA!Saya rasa takde orang Malaysia pernah sampai sini kot. Memang tempat tu ulu banat gilerrr! Masa saya tempah hari tu tak terbayang yang jalan masuk ke kawasan Portnalong tu hanya muat-muat satu kereta. Dan portnalong ni dah kira hujung gila, satu kilometer dari kawasan penginapan dah jalan mati.Oh! banyak pulak gila nya..ehehe.Apapun, kalau saya nak rate tempat menginap sepanjang perjalanan kami ni, Portnalong is the best! Dah la murah (sorang 11 pound jer).
Ok, enjoy the pics!Seperti biasa..gambar-gambar menarik yang lain tak dapat diletak dalam blog ni sebab mengandungi 2 makhluk tuhan paling seksi.hehehe

Sunday, July 20, 2008

Tour Scotland - Day 1

Tajuk: Rombongan mengelilingi Scotland
Masa : 12 Hari
Ahli Rombongan:

1. Cik Mimi - Boss/Financial controller(kadang-kadang suka buat rampasan kuasa ngan photographer rasmi)
2. Cik Khairyn - Driver
3. Cik Akuatik - Pemandu pelancong..ehh..navigator (kadang2 jadi chief chef)
4. Cik Sanna - Ajk Makanan dan Photographer rasmi
5. Cik Nik Yus -Pembantu tetap ajk makanan dan kerja2 yang lain

Hari pertama tu, masing-masing bersemangat. Driver dah pesan malam sebelumnya, paling lewat pukul 6 kena bertolak. Malam tu masing-masing masuk tido awal kecuali saya. Kenapa? sebab baru terhegeh-hegeh nak siapkan report pada Supervisor. Bekalan untuk dia sepanjang ketiadaan saya untuk bercuti. Betulkan equation, buat kira-kira sikit, derivation sket, tup tup dah masuk subuh..dan dah pukul 5! Tak tido pun saya malam tu.

Sanna, ketua ajk makanan awal-awal bangun siapkan breakfast (dia sungguh berdedikasi!). Saya masih menyiapkan kerja-kerja terakhir sebelum report ditukar kepad pdf format dan hantar kepada supervisor melalui email.Akhirnya, beberapa minit sebelum pukul enam semua ahli rombongan yang berjumlah 5 orang itu telah siap sedia menuju ke kereta. Owh lupa nak cakap, pihak AVIS telah sukacitanya menaiktaraf kereta kami dari saiz B(e.g clio,ford fiesta) ke saiz E. Oleh itu kami dengan gumbiranya dapat naik kereta VW Golf yang best itu.Yay!

Oleh kerana kami menaiki kereta Golf yang best itu, kami takde masalah menaiki gunung ganang di Highland. Pemanduan sungguh lancar! Driver pun ENJOY!


Hari pertama kami singgah di Glencoe,Oban, Mallaig dan tidur di Fort William. Bila2 nampak tempat cantik, kami akan berhenti dengan sesuka hati mengambil gambar.(takderla sesuka hati..kena tunggu sign 'P' muncul baru leh berhenti.Yang tak best har pertama ni adalah tempat tidur kami di asrama backpackers tu. Bukan apa, toilet kena share dengan kaum adam. Jadinya lecehla nak mandi. Pastu, dorm pula kongsi dengan 3 lagi orang lain. So, takleh nak berbunyi sangat satgi org2 lain dalam bilik terjaga dari tido.(ahahha saya punya alarm bunyi mak aiiii kuat gilerrr.dah la lama sebab payah nak carik dalam beg..nasib aaaa).Nak masak pun tak selesa. Almaklumla..masakan malaysia ni kan harum semerbak baunya. Kami ni kena makan nasik. Takdenya nak makanpasta2 ni. So, siap bawak periuk nasik tu!Sib baik saya dah buat ayam kuzi siap2.so takyah la masak. Cuma, tak dapat breakfast sebab kami kena bertolak awal sedangkan dapur hanya bukak pukul 7.30. Masing-masing sarapan roti tuna semalam yang tak habis lagi. Sib baik tak basi.
Ok,ni ada gambar sket. Susah nak select gambar sebab ada la dua makhluk tuhan paling seksi ni takmo diglamourkan.huhuhu!


Tuesday, March 04, 2008

Jodoh itu bukan dari langit..tapi dari hati

Oh, itu adalah dialog dari cerita Ayat-ayat cinta (AAC). Terima kasih kepada rz yang telah memberitahu kewujudan filem ini dalam you tube.


Seperti yang di duga, cerita dari novel yang difilemkan mesti ada yang tak menepati jalan cerita sebenar. Begitu jugak dengan AAC ini. Watak Fahri tak begitu kuat. Tak se ideal seperti dalam novel. Malah saya merasakan Fahri macam kena control dengan isteri jer dalam filem tu.Watak aishah pun tak seperti dalam novel. Cuma watak Maria yang saya rasa masih kuat seperti cerita sebenar dalam buku. Mereka yang tak pernah membaca novel AAC mungkin tak akan nampak dengan jelas watak Fahri. Filem ini telah mencemar watak Fahri seperti yang digambarkan dalam novel. Paling sedih adalah bila saya tidak merasakan suasana di Mesir dalam filem itu. Sangat berbeza jika dibandingkan dengan bukunya.Saya boleh merasakan saya berada di Cairo sewaktu membaca novel AAC. Malahan, bila berada di Cairo tahun lepas, saya boleh kaitkan tempat-tempat yang dikatakan dalam AAC itu. Tapi , dalam filem...hancus!

Dengan itu saya hanya beri 3 bintang sahaja untuk filem ini.

Okey, cukup dengan review AAC, saya nak jawab tag dari ummuwafi dan ayu.

Tag 1 : Nearest Book..

Rules:
1. Pick up the nearest book (of at least 123 pages)

2. Open the book to page 123
3. Find the 5th Sentence.
4. Post the next 3 sentences

5. Tag 5 people

Rak buku saya bersebelahan sahaja dengan meja study. Tapi, rak ini tak banyak buku. Hanya ada beberapa buku rujukan dan buku-buku agama. Untuk tag ni saya pilih buku penulisan Al Ghazali yang telah diterjemahkan oleh Walter James Skellie. Tajuknya : Wonders of Heart.

Ok..let see..page 123..5th sentence..here we go :

"But if you have some meat in your hands and the dog is hungry, it will rush at the meat and will not be driven away by mere talk"

Haha..blur kan?tatau hujung pangkal?Sebab tu kena baca t
he next 3 sentences:

"Thus Satan can be driven away from the heart which is devoid of his food by merely remembering Allah.But if appetence overcomes the heart it drives the true nature remembrance of Allah to the marginal regions of the heart so that it does not gain the mastery over its core.This core is thus the abiding-place of Satan"

Dalam buku ni, Al Ghazali menggambarkan syaitan seperti anjing yang lapar yang mendatangi kita. Jika kita tiada makanan di tangan, dia akan pergi dengan hanya menghalaunya. Suara kita sudah cukup untuk memberhentikannya dari menyerang.Tapi jika ada makanan, anjing tu dah tak kira apa..mesti dia akan serang kita untuk dapatkan makanan tu.

Hati yang mengingati Allah, adalah hati yang tidak dapat memberi syaitan 'makanannya'. Syaitan pun taknak datang sebab dia pasti tak peroleh apa-apa dari hati yang sentiasa mengingati Allah. Ya la, kalau ingat Allah..tak kira di mana pun pasti kita sentiasa berasa Allah sentiasa memerhatikan kita. Takut untuk melakukan dosa! Bagi hati yang telah tertutup dan tidak mengingati Allah, syaitan akan bermaharajalela dalam hatinya. Buatlah kesalahan macam mana pon tidak akan timbul rasa kekesalan mahupun rasa bersalah. Hati dah gelap!

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia." Al- Rad ayat 28.

Tag 2: Favourite links (di tag oleh iu)

Saya kena senaraikan 5 links yang saya gemari :

1. Al Jazeera - Tempat saya bad mood tiap-tiap pagi sebab asyik baca cerita perang..cerita bencana alam dan citer lain yang tak best.

2. Saifulislam - Saya suka penulisan ustaz ni. Penuh dengan ilmu dan idea yang menarik.

3. Resepi mesra.net - Tempat cari resepi untuk di masak tiap hari.ehehehe...

4. Friendster - selalu skodeng apa kawan-kawan buat. Tengok perkembangan diorang..

5. Athens - ini adalah sumber untuk saya dapatkan journal-journal untuk membantu saya buat Phd ni.Tak hidup saya kalau takleh access link ni.

Okeh! selesai dah tanggungjawab menjawab tag2 ni. Saya tak berhasrat nak tag sesiapa.Eheh!

p/s: "Nil itu menjadi kering, oleh Mesirku yang mulai berubah" best tak ayat ni (dari AAC gak)...ehhee nak ubah sket kepada version budak PhD yang pemalas ni.. "Otak ku menjadi kering, oleh Calculus ku yang semakin susah"


  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP