Thursday, October 18, 2007

Hari terakhir di Mesir


Hari ni hari terakhir saya di Mesir. Sedihnya rasa hati nak tinggalkan bumi Mesir ni. Banyak pengalaman pahit manis sepanjang duduk di sini dalam masa yang singkat. 3 minggu memang tak cukup. Quran pun tak sempat amik sanad. Arabic pun dapat 2 level jer. Nampaknya kena datang semula ke sini :). InsyaAllah, berkat doa adik-adik dan ustazah kat sini, tahun depan ada rezeki datang lagi.

Lawatan ke beberapa tempat menarik bermula Isnin lalu. Saya melawat sepupu di Iskandariah (Alexandaria) selama dua hari. Sebelum tiba di sana, mind saya dah setkan bahawa Alex ni sebuah bandar yang bersih dan cantik sepertimana yang diberitahu oleh ahli bait. Setibanya di sana Alex tidaklah seperti yang saya gambarkan dalam fikiran. Ini gara-gara naik keretapi 'ayam' yang banyak sampah di dalamnya dan mahattah (stesen) tempat saya berhenti untuk ke rumah sepupu sangatlah banyak sampahnya. Saya terpaksa melalu sampah-sampah dengan bau yang busuk itu untuk keluar dari stesen. Ini belum dengan sesuka hati melintas landasan keretapi hatta keretapi ada di depan dalam jarak 5 meter.

Tak banyak tempat yang saya lawat di alex. Masa tak mengizinkan. Hanya sempat pergi ke perpustakaan mereka yang terkenal dan Montaza (gambar :sila tunggu!!!!) . Yang menariknya, ketika hendak pulang ke Cairo, saya dan sepupu menghadapi masalah dengan train yang kami hendak naik. Bermula dengan tiket yang dibeli agak pelik rupa bentuknya hinggalah kami erpaksa tunggu train dari pkl 5 hingga pukul 9.30 dan setelah tunggu berjam-jam, kami tak naik pun train.

Kisahnya begini, Tiket train kami minta sahabat belikan sewaktu kami sampai di stesen keretapi. Mungkin kami beli agak lewat, banyak tiket dah habis. Tapi, tukang beli tiket berjaya mendapat tiket keretapi laju walaupun rupa fizikal tiket agak berlainan. Menurut tukang beli tiket, tiket kami pukul 9.30 menaiki keretapi laju ( tak berhenti stesen lain).Waktu tiket itu dibeli adalah pukul 5 petang. Di sebabkan peraturan mereka di sini tak leh kuar malam tanpa mushrif, sepupu mencadangkan untuk kami tunggu sahaja di stesen. Saya memang tak kesah sebab saya ni jenis belasah jer keluar tak kira masa.Maka, kami pun duduk dan tunggu di stesen keretapi tu. Dalam pukul 8 lebih, ada seorang Ammu (pakcik) tukang jual magazine di sebelah tempat kami duduk tegur. Mugkin dah lama sangat kami duduk di situ tapi tak naik-naik train buat dia pelik. Dia tanya train kami pukul berapa. Kami tunjuk tiket. Ammu tu kata train kami dah lepas. Takkan ada keretapi laju dah lepas pkl 7.30 mlm. Erk! kami tetap menafikan dengan mengatakan ammu kaunter tiket bagitau train akan dtg pkl 9.30. Ammu tu tetap kata kami dah terlepas train. Dia kata kami salah tengok time. aduh! dia sempat suruh org lain tgk tiket train kami dansemua kata train kami dah terlepas.

Tak puas hati dengan orang2 disekeliling kami yang menyokong ammu, kami pergi ke kaunter informasi. Menurut ammu disitu,tiket kami betul pukul 9.30 malam tapi bukan keretapi laju. Tapi keretapi yg lambat sket sebab banyak berhenti2. La...kami dah start konpius. Kami tanya banyak kali sampai ammmu tu pening.huhuhu. Oklah, ammu tu sampai cakap lillahi, baru kami percaya dan kembali duduk menunggu keretapi di bangku menunggu.Ammu magazine tadi kata, nanti bila keretapi datang dia akan suruh kami naik. Dalam masa yang sama ammu tu telah menglamourkan kami dengan berceritakan hal kami yang tak paham bahasa arab sangat dan tatau tiket pukul berapa pada orang2 yang ada di sekitar kedainya. Bila orang pandang kami, kami hanya mampu senyum.Sampaikan ada seorang ammu lain dtg konon2nya dia tau cakap Inggeris. So dia pon cakapla yang keretapi kami dah terlepas in English yang sangat broken dan saya hampir tak paham. Pastu, dia kata dia akan suruh kami naik train bila train kami sampai. Dalam pukul 9.20 sebuah train ala-ala train ayam telah sampai. Ammu2 yg tau kisah kami cepat2 suruh kami naik train tu.

Isk! tiket kami bukan tikat keretapi ayam. (keretapi ayam tu keretapi murah yang orang akan berpusu-pusu naik dan sumbat dalam gerabak tu macam sardin. Dah la gelap takde lampu..)Kami ragu2 nak naik. Kami naik kejap lepas tu terus turun balik. Tak berani naik!takut dia berhenti tatau hala mana.Bila kami turun semula ammu2 kat situ sumer marah2 suruh naik balik. La.... kami yang degil ni terus lari gi tempat lain takmo naik train.Dan terlepas lah kami dengan semua train pada hari itu.

Alternatifnya, kami naik tremco (Van). Huhuhu! dalam tremco tu ada kami berdua jer perempuan. Gerun gak. Tapi takde pilihan dah. Nak taknak kena naik.Maka naiklah kami tremco tu ke kota kaherah. Tremco tu laju gila nak mampus (ehehehe extreme nyer bahasa..sorry)Dah la duduk belakang sekali. Rasa macam naik kuda pun ada gak. Melambung-lambung dibuatnya. Dalam masa 2 jam setengah (sama laju ngan keretapi laju) kami sampai di Cairo.Alhamdulillah, akhirnya sampai gak setelah membuatkan ramai orang risau!

Ok, nanti sambung lagi cerita hari terakhir di Cairo. saya nak pergi beli beg jap. Beli banyak barang sampai tak 'celuih' beg yang di bawa.Kena beli beg baru.

Saturday, October 13, 2007

Eid Mubarak

Salam Aidilfitri untuk semua. Kadatangan syawal tahun ini disambut dengan takbir di malam hari raya bersama ahli bait. Mungkin sudah biasa berjauhan dari keluarga, dan ini bukan syawal yang pertama tidak bersama mereka, hati ini tidak berasa begitu sayu jika dibandingkan tahun sebelumnya. Sesudah bertakbir, kami bergotong royong menyediakan juadah untuk esok hari. Juadah yang simple sahaja. Cuma ada nasi impit, kuah kacang, kuzi dan kek. Saya berjaga hingga pukul 2 pagi menyiapkan apa yang patut.

Solat Hari Raya di sini bermula sangat awal. Sudah beberapa tahun 'cuti' tak dapat tunaikan solat hari Raya. Tahun ini, Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menunaikan solat Aidilfitri di masjid Iman bersebelahan Flat kami. Berbeza dari Malaysia, kaum wanita di sini suka buat kecoh kat masjid.(sangat sangat kecoh) .Sebelum mula solat, dewan solat tu riuh dengan kaum wanita mesir berbual-bual antara satu sama lain. Semasa imam memberi khutbah pun mereka masih bising-bising didalam masjid.

Selepas bersolat Aidilfitri, kami berhari raya di rumah ustazah tempat saya belajar. Orang mesir sempoi jer beraya. Pakaian hari Raya mereka adalah pakaian sukan. Hehehehe..bukan apa, time raya ni diorang selalu pergi ke hadiqah(taman) bersama keluarga instead of melawat sanak saudara dan sahabat handai.

Selepas puas makan kuih raya di rumah ustazah, kami bergerak menuju ke Malaysian Hall. Memang ramai orang kat situ. Nampak macam budak perempuan medic yang ramai. Maybe yang lain dah dtg awal2 pagi. Ada sate, mee dan kuih muih. Perut dah kenyang makan di rumah. Saya langsung tak sentuh makanan di Malaysian Hall tu. Just berborak-borak dengan adik-adik yang baru dikenali dan mengambil gambar.

Hari ini adalah hari yang memenatkan tapi sangat gembira dapat berhari raya dengan yang lain-lain di sini. Semoga kawan2 berhari raya dengan gembira.


Thursday, October 11, 2007

Ramadhan bakal pergi

Salam semua.

Ramadhan sudah di penghujung. Sedih di hati mengundang. Pengalaman Ramadhan tahun ini di bumi kinanah sangat berharga buat saya. Syukur pada tuhan kerana diperkenankan doa saya untuk berada di sini di bulan Ramadhan yang mulia ini.Biarpun saya boleh berada di Malaysia berpuasa dan berhari Raya bersama keluarga, tapi saya memilih untuk berada di sini.Pilihan itu saya rasakan sangat tepat. Biarpun terpaksa bersusah payah, berembun pagi, berjalan di bawah terik matahari, di sapa dingin malam untuk ke kelas, apa yang saya peroleh hari ini sangat berbaloi. Cuma agak terkilan tidak dapat duduk lama di sini.

Tinggal beberapa hari lagi Aidilfitri akan kita sambut. Entah berapa banyak kuih raya Mama buat tahun ni. Berapa helai pula baju raya tahun ni?. Apa tema tahun ni? Tahun-tahun sebelum ni biasanya kami akan ada warna tema. Saya tidak ada baju raya tahun ni.sob..sob..sob. At least tahun lepas mama dah bekalkan sepasang baju kurung raya. Erm, kejap lagi, mungkin saya akan ke bandar bersama Ahli bait melihat-lihat kalau ada baju yang sesuai untuk dibeli ;)

Kepada adik-adik dan anak-anak sedara serta sepupu sepapat yang disayangi, maaflah, tahun ni duit raya korang still berkurang sebab Cik Mimi tak balik lagi. InsyaAlah tahun depan boleh top up duit raya tu.hihihi.

Oh..rindunya nasi tomato, ayam masak merah, daging kerutut dan acar yang mama buat di pagi raya. Semalam saya masakkan Nasi tomato, Kuzi (yang telah di 'alter' dari rempah kurma), dan acar resepi mama untuk ahli bait di sini. Seronok tengok diorang makan lebih-lebih lagi acar resepi mama tu dapat pujian melambung tinggi. Memang sedap pun! Nak resepi? kalau nak bagitau jer.Satu lagi semalam jugak try buat makanan arab di sini. Namanyer a'maruddin (betul ke tak eja nih) yang di buat dari mish mish (apprikot) sedap giler!Nanti nak beli apprikot kering ni nanti bawak balik Malaysia.huhuhu...

Ok, i nak gi shopping dulu. Selamat Berhari Raya kepada semua. Harap di maafkan segala kesilapan. Berhati-hati memandu di jalan raya. Jangan jadikan diri anda sebahagian daripada statistik ops Sikap 13. Kalau makan sedap-sedap tu jangan lupa saya yang makan takde lah berapa sedap ni di perantauan. Doakan perjalanan saya pulang ke UK dan kembali ke Malaysia selamat.

Tuesday, October 09, 2007

Update - Mesir

Yay! sudah kembali bersiaran selepas terputus hubungan selama seminggu gara-gara ahli bait busy takleh bayar bil tepon.So tepon kena potong.Huhuhu! Pakai dial up jer kat sini.Itu pun dah kira bersyukur.

Kelas Quran dah habis semalam dengan rasminya. Berjaya habiskan 7 juz. Banyak lagi kesalahan kena betulkan. Tajwid pun banyak kena belajar semula. Dah lama sangat tinggalkan pelajaran tajwid tu. Masa sekolah dulu tanya jer hukum tajwid memang boleh menjawab dengan pantas..mad jaiz?mad tamkin?dan sebagainya. Sekarang banyak dah lupa. Kiranya kelas Quran ini dapat refreshkan balik apa yang telah dipelajari zaman dolu kala. Sepanjang kelas tu, ustazah sedaya upaya berkomunikasi dengan saya dalam dua bahasa : Arab dan Inggeris. Saya pun berusaha memahamkan apa yang ustazah cakap. Kalau tak paham jer, terus buat kerut muka.huhuhu...saya pun duk ajar ustazah cakap English. Ustazah kata cukup 2 bulan saya kat sini, dia pon terer cakap Inggeris. Yang sedihnya, setiap kali saya ajar perkataan Inggeris pada ustazah, dia mesti gelak. Lepas tu, dia mesti kata:"i will miss u Ya Nur"
huhuhu...sedih..sedih...

Ahli Bait dan ustazah kat sini telah memperkenalkan beberapa makanan Mesir. Saya ni paling suka yang manis-manis. Suka halwa, kunafa, juice aprikot (dipanggil mish mish) dan banyak lagi. Yum yum yum.sedap.Satu perkara yang saya suka kat sini, banyak khidmad penghantaran ke rumah (home delivery). Just call jer kedai pastu mesti dia akan hantar barang yg kita pesan. Nak beli ayam ke, ikan ke, sayur ke, barang dapur ke, makanan ke, even hari tu saya fotostat buku dia hantarkan pagi2 buta pukul 1. Khidmat penghantaran ni percuma pulak tu. Nak terima barang yang dihantar pun ada cara gak. Bila dia ketuk pintu, kita buka sket jer.Lepas tu just hulurkan tangan kat celah pintu tu untuk amik barang dan bagi duit. Senang! tak payah nak susah payah pakai tudung.huhuhuhu...

Oh, hari ni saya ada imtihan untuk Arabic. Ustazah kata saya ni terer sebab amik 2 level dalam masa yang singkat. Terer apanya...sket punya pulun ni hanya ahli bait jer yang tahu. Study mengalahkan budak2 medic kat rumah ni yang nak exam.Hhuhuhu.Ok, next week akan muncul gambar-gambar di Mesir, InsyaAllah...

p/s: Saya dengan rasminya telah mendapat keputusan penuh untuk MSc. Alhamdulillah, qualified for graduation. Tapi tak sempat gi konvo.Nak balik insyaAllah 3 Nov ni.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP