Thursday, June 28, 2007

You Are What You Eat - 2

I'm writing here in English purposely for Mr Jay, who complained me that i was being unfair to him.(writing in language that he couldn't understand and taken away 'his' song in my playlist) Oh, a little bit about Mr Jay (as i promised him long long time ago to mention his name in this blog). His name is Johar. The brilliant 'old man' in my class. He is my Mr Profesor from Pakistan. Single and available..(ehehhee Jay, u asked me to do a 'promotion' on u.So, don't mad at me!).
Ok, enough on Mr Jay..

Ok guys, here are more interesting infos from the book that i mentioned yesterday. But, do not imagine too much while reading this...ehehhee.

We can look on our body sign to asses the state of our health. This is regarding on 'stools'.

1. Greasy stool that wont't flush
Floating stool that will not flush show a liver imbalance

2. Foul-Smelling Stools
The Foul smelling stools are sign of poor digestion and food stagnating in our large intestine. This mean you are toxic and your gut is overly acidic.You are sorely in need of digestive enzymes.

3. Skid Mark Stools
Your stool has too much mucus, so they slide and stick to the edge of the toilet. You are lacking good quality fibre in your diet and need to eat more foods high in food enzyme.The stickiness is a sign of dampness inside the body.

4.Pellets
If you are producing rabbit dropping (huhuhuh!) then your liver needs help as it is congested. Better do det0x!

5. Light coloured stools
If your stools are light beige in color or have a yellow appearance it's sign that you have difficulty digesting fatty foods.You are also most likely deficient in essential fatty acids, the good fat.

6.Food in your stools.
It is normal to find sweetcorn skin in your stools as the outer skin is fairly indigestible.However, if you find remnants of other foods, then it may mean your digestive system is weak.Also, you may not be chewing your food enough.

7.Worms in stools
Ahahhaa..this is horrible thought!If you have worm you will be low in nutrient (i think everybody knows about this ).You will most likely to have a very itchy bottom,especially at nite.Try not scratch as they can spread this way.

8.Loose and runny stool all the time (oh remind me on my fren that used to say "b*rak cam laser" ehheheh)
This is not the same as a single bout of diarrhoea cause by a bug.This is a situation whereby you are always have runny stools that are never formed.It's a sign that your spleen function is exhausted.

9.Thin,shreddy stools
Your colon is screaming out for help.Please clean me!

(resource : 'You are what you eat' by Dr Gillian McKeith)

P/s : Mr jay is not that 'old'. eheheh...
Mr Jay,do not forget to leave your comment. ;)

Wednesday, June 27, 2007

You Are What You Eat

Sabtu lepas, saya sempat membeli sebuah buku di kedai buku terpakai semasa dalam perjalanan ke rumah kawan saya. Buku ni dah lama saya tahu kewujudannya, tapi niat untuk memilikinya takde lagi.Cuma, disebabkan harganya yang murah ditawarkan, buku itu jadi milik saya juga.
Saya ni bukan nye org yang terlalu menitikberatkan pasal kesihatan dalam pemakanan saya. Apa yang sedap itu yang masuk ke dalam mulut. Saya ni pon memang la suka benda-benda manis. Dipendekkan cerita, saya memang mengamalkan cara pemakanan yang tidak sehat. Alhamdulillah, buat masa ni belum lagi dapat penyakit yang berat. Mintak-mintak dijauhkan...Amin.

Bila saya baca buku tu, terasa macam ada sedikit kesedaran tentang pemakanan yang sehat ni. Lagipun, sejak akhir-akhr terasa banyak benda junk yang masuk dlm badan.Dah duduk kat sini, kadang-kadang terikut2 cara pemakanan diorang. Minum air gas, makan crisp (jajan), stok coklat kena ada, cookies lagi, kalau malas sumbat jer pizza dlm microwave. Kalau di hospital tempat kerja saya pon, mkn tengah hari mesti makaroni cheese n cream +baked bean+sayur yg dah hilang khasiat sebab direbus lama.Buah?ermm..mmg ada beli.Tapi, kadang-kadang 7 biji epal tu boleh tahan sebulan. malas nak makan.

Jadi, hari ni saya mulakan pemakanan sehat saya dengan menjalani 'detox day'. Kalau nak ikut betul2 buku tu memang la saya tak mampu nak buat.Apa yang saya buat, bangun pagi...minum air suam dgn squeeze of lemon. Air suam ni akan bersihkan mukus dari hari sebelumnya dalam bowels kita.Then an hour later, saya bersarapan dengan pisang dan epal. Taklupa jugak juice from superfood yang saya beli kat kedai semalam.

Dalam pukul 11, badan dah mula diserang rasa lapar. Saya minum camomile tea(ikut nasihat buku tu).Alhamdulillah,kurang la sket rasa lapar.Tapi kat hati tu, punya la menahan godaan nak makan benda lain. Isk..rasa nikmat giler kalau dapat coklat masa tu. Lunch dan dinner saya hari ni: Raw veggie...makan la carrot,tomato,timun, sayur2 herbs..buh dlm mangkuk..perah lemon..buh sket olive oil. Tadaaaa..

Ada sorang kawan saya dulu yang tak makan sayur2 ni kata..."Makan sayur ni macam kambing!" eheh! hari ni saya jadi 'kambing' jap. Sedap dan mengenyangkan tau.Tapi, kalau nak suruh tiap hari makan macam tu...erm.takperlah.Terima kasih jer.

Sehingga saat ini saya berjaya tidak menyentuh makanan selain buah dan sayur. Air pon bergelen dah minum. Pergi tandas berapa kali tu jgn cakap laa. Tapi saya tunaikan yg kecik jer...yang besar takder pulak. Oh, besok akan kembali ke sediakala.Tapi kali ni insyaAllah...pemakanan itu perlu dijaga sebab " You are what you eat!"

Ada beberapa tips yg sebenarnya selalu kita dengar tapi tak amalkan yang ada dlm buku ni selain minum segelas air suam waktu pagi bila bangkit tido:

1. Jangan minum masa tengah makan. Bila kita minum, enzim pecernaan kita akan terganggu dan menyebabkan proses pencernaan tidak dapat dilakukan dgn sempurna. Minum lebih kurang 30 minit sebelum atau selepas meal.

2.Kunyah perlahan-lahan. Digestion process start dari mulut, makanan yang dikunyah akan mudah dihadamkan dan nutrient boleh diserap dgn kadar maksimum.

3.Makanan tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk. Suhu makanan effect spleen dan organ2 yang lain gak. Ice cold drinks melemahkan organs. Makanan panas akan merosakkan deria rasa.

4. Makan sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum tido. Makanan tak boleh dihadamkan dgn effective kalau kita tido dgn keadaan perut penuh kekenyangan.

5. Tidur awal. Biasanya process detox dalam badan ni dijalankan dlm masa antara 11pm to 2 am. kalau tidur lewat kita akan ganggu process ni.

ermm.. ada banyak lagi tips.Kalau rajin bacalah buku tu.

p/s: Sebenarnya baik puasa.Bagi rehat sket pada organ2 penghadaman kita. Tapi, nak puasa dikala musim panas ni, sengal la sket. Sebab maghrib masuk dlm pkl 10. Subuh habis dlm pkl 4. Adei...

Monday, June 18, 2007

Andalus III - Final

Matahari masih terik memancar2 di bumi Seville. Badan sudah terasa letih 3 hari berjalan. Kaki pon semakin bengkak.Tiada tanda untuk surut.Tapi, semangat masih berkobar-kobar untuk meneruskan pengembaraan di bumi Andalus ini. Pagi hari ke empat itu, masing2 bangun dgn rasa malas.Tidak cukup tidur!Hotel Lis II hanya sempat selama lebih kurang 6 jam sahaja kami bersamanya. Tak bebaloi pulak 25 euro yang dibayar.Tapi, nak wat camner...jika tak rehat malam tu, mesti masing tak mampu nak jalan lagi esoknya.

Pagi tu, kami mencari2 bas No 32 di Plaza Encarnacion untuk ke stesen keretapi. Tujuan utama adalah untuk simpan beg2 yang besar ini supaya mudah untuk kami jalan2 di bandar Seville ini.
Tak banyak tempat yang dapat kami lawat di sini. kami terpaksa mengejar masa untuk ke Cordova. Housemate sudah pesan, tempat wajib yg perlu dilawati ialah Plaza de Espana, tempat pengambaran Star Wars. Oh, saya tak pernah tgk movie star wars ni.Tak minat.So tak tau la scene mana yg di buat di sini.

Destinasi selepas Plaza espana adalah Alcazar dan Cathedral. Besar sungguh Cathedral tu.Tapi nak masukkena bayar.erm...tak perlu la kami masuk.Amik gambar di luar sahaja sudah mencukupi. Di Alcazar, bayaran untuk seorang dewasa adalah 7 euro.Malang betul saya, terlupa untuk bawa student card (kad matrik).Sebab student dapat FOC. isk isk isk..takde rezeki hari tu. Takperlah...Nasib baik binaan Alcazar di sini memang cantik.Berbaloi jugalah 7uero saya.

Cuaca panas buat kami haus dan lapar. kami mencari2 kedai halal kalau ada. Oh! sgtlah mustahil nak carik kat kawasan tu.Mc D pon kami tak jumpa. Akhirnya kami decide utk makan seafood paella.

Paella tu nasi..sebab dah beberapa hari tak makan nasi.So rasa sedap jer la nasi tu.Udang pon berapa ketul jer.. Takdela sedap sgt pon.saya masak lagi sedap.Ahhahahaha.Dalam x sedap2 tu pon habis gak 2 kuali kecil paella.

Perjalanan diteruskan ke Cordova menaiki train Andalucia Express selama lebih kurang 2 jam setengah. Sampai2 di Cordova, kami terpaksa bergegas ke The great mosque of Cordova(Mezquita) atau sekarang diorang panggil The cathedral Cordoba. Nasib kami baik, waktu melawat habis pukul 7 dan kami sampai lebih kurang pukul 6. Masih sempat lagi melihat masjid yang telah bertukar menjadi gereja ini. Asalnya, bangunan ini memang gereja pada zaman Visigoth.Namanya gereja San Vincente, gereja terbesar di Cordoba. Bila Islam datang ke sini pada tahun 785 M gereja dimusnahkan dan masjid dibina diatas tapak gereja ini.

Melangkah ke dalam mezquita ni, bagai terasa ada org sedang bersolat.Boleh terbayang saf org bersembahyang.Tiba-tiba sayu rasa hati bila lihat disekeliling penuh dengan patung2 gereja. Mihrab masjid ini masih terjaga.Berada di betul2 bertentangan dengan pintu utama masjid. Rasa hiba meruap2 terus air mata mengalir. Mengenangkan rumah Allah ini telah bertukar menjadi gereja. Ramai pak guard yang jaga sekitar mezquita ni. Takut2 kalau ada muslim yang solat dalamnya. Pernah juga dengar ada org yg cuba bersembahyang disini tetapi dimarahi oleh guard yang garang2 kat sini. Hati saya tak terasa untuk menunaikan solat di sini kerana ia bukan lagi rumah Allah. Dah menjadi sebuah gereja. Perasaan berada disini akan saya ingat sampai bila2.

Kami tak pergi ke mana2 selepas melawat Mezquita.Masing2 sudah letih.Kami berehat di stesen bas untuk ke Madrid menaiki bas pada pukul 1.30 pagi. Perjalanan ke Madrid memang tak dirasai.Kami tidur dgn lena di dalam bas.

Sampai di Madrid lebih kurang pukul 5.30 pagi. Menaiki Metro, kami ke Atocha street mencari2 hostel yang telah kami book. Aduh, sket nyer jauh...terpaksa mendaki pulak tu. (kami turun train jauh sket dr hostel tempat kami menginap). Bila sampai jer, ingat2 bolehla meluruskan kaki,tidur sejam dua...rupa2nya kami takleh masuk bilik before pkl 12 tghari.Aduh! Nasib baik makcik tukang jaga hostel tu bagi kami berehat2 di ruang tamunya dan meminjamkan kami bilik air untuk kami mandi. Kami mandi2 danbersiap2 untuk ke destinasi seterusnya..Toledo.

Menaiki bas dari stesen bas di madrid, perjalanan ke Toledo mengambil masa 1 jam 30 minit. Kota Toledo memang cantik.(eheehhe rasanya semua tempat yang kami pergi memang cantik)Tengokla gambar.Takde cerita yang menarik sangat di Toledo.sekadar mengagumi binaannya dan sekitar kota yang cantik. Selesai di toledo, misi seterusnya adalah mencari Plaza di Toros. Hajatnya, hendak amik gambar didalam kawasan bullfighting tu.Tapi, rezeki takder. Kami tak dibenarkan masuk.So, amik gambar dari luar sahajala..

Pulang dari bandar Toledo, Fara dan saya sudah berkira2 untuk melawat Estadio Santiago Berbabue( Stadium pasukan Real Madrid). Menurut buku yang saya bawa, stadium tutup pukul 6. Dan kami sampai di Madrid pukul 5.30. Oh! kami tak mungkin sempat untuk ke sana. Tapi, kami usaha gak sampai sebelum pukul 6. Ahahaha..akhirnya kami sampai dalam pukul 6.30. Terus ke kaunter tiket bertanyakan masih buka atau tidak. Nasib kami baik. kami adalah pengunjung terakhir hari itu.

Walaupun saya bukan peminat Real Madrid, tapi rasa seronok sangat sebab tengok Fara gembira dapat masuk stadium tu.Yang best nyer, disebabkan kami pengunjung terakhir, banyakla bodyguard2 duk ikut kami. Bukan apa, lepas jer kami melangkah satu kawasan, diorang terus tutup lampu, tutup pintu.So guard yg jaga kawasan yg ditutup itu akan mengiringi kami sehingga ke kawasan satu lagi...dan guard di tempat yg satu lagi akan menyertai guard2 yang dah sedia ada mengiringi kami.Macam celebriti pon ada gak.ehehhe. Oh lupa pulak.Kami memang celebriti sejak hari pertama menjejak kaki di Spain.

Balik dari Stadium, kami menaiki metro (underground)untuk pulang ke hostel. Ketika melangkah masuk ke dalam train, tiba2 ada seorang spanish guy ni meluru ke pintu tempat kami masuk dah cuba menendang seseorang.Oh! panik sebentar. Cepat2 masuk ke dalam train dan pintu ditutup.Lelaki tadi pandang keluar dan memberi bahasa isyarat marah pada seseorang. Kami masih terpinga2. Saya hanya memandang lelaki tadi bercerita sesuatu pada kawan2 sekelilingnya sambil menunjuk2 pada kami. Saya cuba memahami apa yang di cakap.Oh! rupanya org yang dia tendang tadi adalah pencuri yang cuba untuk menyeluk kedlam beg Fara. Oh! dia telah menyelamatkan fara. kami sangat2 bersyukur dia perasan perbuatan pencuri tu. kalau tak ada la yg hilang sesuatu. Syukurnya, Allah melindungi kami.

Kami dan 'hero' tadi turun di stesen yang sama. Dia sempat berpesan supaya kami sentiasa berhati2 dgn beg dan penyeluk saku di kota Madrid ni. Kami sangat berterima kasih pada dia. (dah la hensem...ahahhahaha)

Malam tu, kami terpaksa keluar mencari makan.Penat dan Lapar! Kami menaiki train untuk ke city centre. kami terjumpa sebuah kedai menjual fast food dan ada jual vegetarian pizza. Kami decide untuk makan disitu. Sedang kami makan, ada sorang mamat ni masuk restoren tu mengedar flyers..di tempat kami dia duk bagi flyers dan duk terang2 sesuatu mengenai flyers tu. Tiba-tiba, seorang pekerja restoren meluru keluar dari counter dan menjerit pada mamat. Dia terus lari blah dan....kami tgk beg yang Kak wan bawak dah ada ditengah2 restoren. Eh, bila masa lak beg tu berada kat situ. Pekerja restoren tu amik beg tu dan hulurkan ada kami.Oh! kami dirompak lagi! dan sekali lagi kami diselamatkan!Rupanya2 mamat yang bawak flyers tu bukan seorang.dia datang berdua.Tapi kami tak perasan. Dia dah mengalih perhatian kami sambil kawannya mencopek beg Kak Wan.Allah betul2 lindungi kami.Syukur sgt. Terus takde mood nak makan lepas tu.Terus balik ke hostel.

Pagi esoknya, Fara dah balik awal2.risau gak nak lepaskan dia gi sorang2 ke Airport bila teringatkan penyeluk2 saku yang handal di kota Madrid ni. alhamdulillah dia sampai dgn selamat di airport. Saya dan kak Wan akan pulang ke London dari Vollidolid airport.Tiket kami pukul 12 tghari. ketika di station bus untuk beli tiket ke Volllidolid, saya terkejut giler bila dia kata harga tiket dlm 15 euro.Oh! saya baca dlm 3 euro. bukankan perjalananannya tak jauh? Aduh! kami bertanya pada teksi pula, dan pakcik teksi tu kata kalau nak ke sana harga teksi dalam 200 euro. ha??? betul2 terkejut. Saya bukak semula buku.Oh! saya dah tersilap baca. Perjalanan ke Vollidolid mengambil masa 2 jam setengah bukan satu jam. Sah2 sah kami terlepas flight sebab jam pada waktu itu dah pukul 8.30. dari bandar Vollidolid pulak amik masa sejam ke airport.aduh..memang tak sempat. Burn la flight ticket tu!

Kami terpaksa pergi ke airport Madrid untuk carik tiket baru.Alhamdulillah, dapat jugak tiket untuk keesokan harinya.Melayang 96 euro untuk tiket baru.Pulang dari airport, kami diserang lagi dgn penyeluk saku. Kali ni, taktiknya...sorang halang dihadapan, buat2 salah masuk train, dan kawan dibelakang tukang bukak beg org yg terhalang. Kak wan kena lagi.Tapi, kami dah bersedia dr awal.Beg sandang tu hanya kami penuhkan dgn makanan.so, takde apa yag diorang boleh amik.Bila turun dari train...kami masih jadi favourite pick pocket ni.Kali ni sepasang couple. nampak baik jer...ok jer..Saya berjalan dihadapan.Kak wan dibelakang. Tiba2 kak wan dgr macam beg dia dibuka.Dia pusing, tgk2 ada perempuan sengih2 belakang dia dan perempuan tu terus blah tanpa sempat kak wan cakap apa2. Bila tgk beg,oh..dia dah bukak kesemua zip.Zip terakhir untuk compartment paling besar je gagal dibuka.Adoila...tak habis2.

Hari tu, kami pusing bandar Madrid. Tengah2 amik gambar tu, ada sorang mamat ni tiba2 nak amik gambar dgn kitorang. Ahahaha, kan dah cakap, kitorang ni celebriti. Sempatla kami melawat Plaza de toros yang paling besar dlm dunia. memang besar giler.Tapi rugi sebab tak dapat masuk.Hanya amik gambar dari luar je.Mlmnya kami naik bas ke Vollidolid.Walaupun penerbangan balik ke London adalah pukul 12 esok harinya, tapi kami tak mahu mengambil risiko terlepas flight lagi. Sampai di Vollidolid pukul 4 pagi.Terpaksa menunggu diluar station bus dgn kesejukan sebab setsen bas tu bukak pukul 6 pagi. Mengigil2 la kami menahan kesejukan selama 2 jam.Kak wan pulak tiba2 sakit perut yg amat.Kesian sgt kat dia.

Bila bukak saja stesen bas tu terus carik tempat untuk melandingkan diri.Tapi takleh tido.Kami naik bus pukul 8 ke airport. Sampai2 di airport kami bersarapan dan merehatkan diri menunggu kaunter check in dibuka. Dalam pkl 10 lebih. kaunter pon bukak.Kami beratur untuk check in. Bila hampir sahaja giliran kami, tiba2 ada seorang pegawai imigresen memanggil kami keluar dari barisan. Dia nak tgk pasport. kami bagi pasport kami. Lepas tu dia suruh tunggu 5 minit.Dia amblik pasport kami dan bawa ke mana pon kami tak tahu. Bukan 5 minit...lebih dari tu.Hampir satu jam..siap tanya pegawai Ryanair lagi untuk confirmkan identity kami. arghh! macam la kami nak tipu pasport tu. Dah la ada visa Uk dlmnya.Takkan la nak tipu. Dia mintak kami tunjuk id lain selainpasport. What the heck!!! we are not terrorrist.Nak kuar dari spain.Bukannya nak masuk.Dan yang malangnya, saya tak bawak apa2 selain pasport, duit dan atm card.Arghh!!! takut giler pon ada.takut tak semena2 kena tahan. Sib baik pegawai ryanair tu bijak sket dr pegawai imigresen yang kekwat tu. Dan nasibbaik saya membawa atm card bank of Scotland. Bila dia tgk cop pada visa saya...cop Glasgow. Dan pegawai ryanair tu cakap saya memang duk glasgow, Scotland. So, takde apa yang perlu diragui. Alhamdulillah, selepas itu segalanya berjalan lancar.Saya berjaya pulang ke London seterusnya ke Glasgow dengan selamat.

P/s: sorry kalau korang boring baca...ahahha tatau nak tulis camner.Semoga pengalaman yang ada ni boleh dijadikan panduan dan pengajaran.


Wednesday, June 13, 2007

Andalusia II

A'kum,


Seronoknya dapat balik rumah. Home sweet home. No better place than home! I miss my room..smell of Glasgow and i miss cuaca yg sejuk kat sini. Apapun, pengembaraan di bumi Andalus banyak berikan pengalaman pahit dan manis. Kalau nak cerita secara detail, memang la banyak...
Hari pertama di Granada kami dikejutkan dengan cuaca yang panas melampau.Panas dan kering. Takde angin pon. Bila panas2 ni,badan pon jadi lemah.Nak jalan banyak pon tak mampu.Kitorang kat Spain ni memangla jadi celebrity. Jadi tumpuan org ramai. Sumer tengok kitorang pelik jer. Ada sekali tu, bila turun bas, bertembung dgn seorang makcik ni. Dia tengok kitorang terus2 dia buat tanda cross. Isk isk isk..sabar jerla.


Esoknya, kami ke Malaga, tempat pertemuan dengan Fara. Sebelum Fara sampai, sempat juga jalan2 di sekitar Malaga. Kami pergi melawat Al Cazaba dan Castillo De Gibralfaro.Al Cazaba ni adalah palace-fotress untuk Muslim governor. Binaan dgn ukiran yang menarik, ada taman-taman. Gibralfaro pula berada di atas AlCazaba. So, kami terpaksa mendaki bukit yang tinggi.Huh! letih makcik.Boleh turun sekilo nih.Ehehe..penat2 pon terbalas jugak dgn pemandangan yang sangat cantik..MasyaAllah..Boleh nampak laut dan sekitar bandar Malaga.Memang cantik. Kami pulang semula ke Granada mlm tu bersama-sama cik Fara.

Hari ketiga di Granada, masing-masing bersemangat untuk melawat Al Hambra. Kami menaiki bas untuk ke Al hambra. Nak jalan..jauh sangat.Lagipon tak larat nak daki bukit. Bas adalah pilihan yang paling baik.Tak mahal sgt.Just 1 Euro jer. Di pitu masuk al Hambra kami kena beratur panjang. Nasib baik sempat masuk around pukul 9. Berkejar2 kami ke Palacio Nazaries sebab peruntukan masanya hanya dari pukul 9 ke 9.30. Palace tu memang cantik.(tgk gambar).

Al Hambra ni memang penuh dgn taman2. Memang semua taman2nya cantik.Tapi sayang...cuaca sangat panas menyebabkan kami keletihan dan tak mampu nak jalan ke semua tempat. Turun dari Al Hambra, masing2 kelaparan. Masa nak naik bas turun, kami nak beli 8 tiket (8 ke 5 tak ingat la) sekaligus sebab lebih murah.So nanti bolehlah kami guna untuk jalan2 sekitar Granada nanti. Tapi disebabkan ayam tak paham itik bercakap,hajat kami tak kesampaian.
Masa tengah beratur naik bas tu, tiba2 dengar satu suara melaung dari belakang.
"Tiga!"
Eh, saperlak yg tau ckp Melayu ni.Pandang belakang, ada sorang mamat mcm indian sket tersenyum. Di atas bas kami borak2 dgn dia. Rupanya dia pernah belajar di UIA dulu.So dia tau la cakap Melayu sepatah dua. Dia berasal dari South Africa, seorang lecturer. Datang ke Spain untuk membuat research on Islamic law. Tapi, oh...saya lupa nama dia. Nazri ke apa nama dia.Tak ingat la. Kak Wan ingat kot. Fara ingat tak? Tapi yang pasti mamat ni bawak kami makan di Indian restaurant. Kami tak berapa yakin dgn kehalalannya.Lagipun, pekerja yang amik order kami kata dia tak makan ayam di restaurant ni, Just makan seafood. So, masing2 amik seafood jer. Wah, kami makan mewah tengah hari tu.Hehehe...semua sekali adala nak dekat 60 euro.Ni jalan-jalan carik makan ker..apa nih.

Selepas makan,konon2nya nak jalan2. Tapi masing-masing penat. Mamat tadi ajak kami pergi masjid pukul 7 mlm. So, sebelum pukul 7 tu kami pusing2 tgk2 barang dan souvenir untuk dibawa pulang. Oh! lupa nak bagitau. Pada hari tu, diorang ada satu perayaan. Perayaan menyambut kemenangan Kristian terhadap org Muslim. Siap ada perarakan. Patutla kami dipandang pelik jer. Takut pon mmg ada..yerla, hanya kami yg bertudung semasa perayaan tu dijalankan.Karang, tetiba ada yg over extreme pergi buat something kat kitorang...takut jugak.
Alhamdulillah takde apa yang berlaku. Kedai2 pon banyak yang tutup.Yang bukak hanya kedai Muslim Morocon.
Takde benda sgt yang dibeli. Hanya sekadar membeli sesuatu yg dapat mengingatkan pada tempat ni. (apalagi kalau bukan poskad n magnet).Petang tu kami angkut beg dari hostel ke stesen bas untuk dapatkan tiket ke Seville. Hajatnya, kami nak naik bas pukul 3 pagi sebab boleh tido atas bas jer.Jimat sket. Tapi, masing2 dah keletihan yang amat dan memang memerlukan tempat tidur yang selesa untuk berehat. Jadi, terpaksalah survey2 tempat tinggal di Seville dgn pertolongan kawan2 fara di France. Alhamdulillah...dapat jugak hostel. Malam tu kami naik bas pukul 8.30..hajat untuk ke masjid di Granada terpaksa dibatalkan.

Sampai di Seville, dah lewat malam. Bas pon dah takde. Terpaksa tunggu Taxi. Lama gak tunggu. Masing-masing dah suspend takut takde teksi. Alhamdulillah, teksi dtg gak.Sampai jer kat hostel tu, kami check in dan cepat2 naik bilik untuk berehat. Bilik tu sebenarnya ada katil double bed jer. So terpaksa berhimpit2. Tapi, tiba2 pakcik yg jaga counter kat bawah tu ketuk pintu bilik.Dia mintak extra payment for extra person. Yerla, kami ada 3 org..tapi katil double bed. Apala...masa nak book sebelum tu kata ok jer. Nampak 3 org terus nak suruh bayar extra.Bukan sket lak tu.Kena bayar 32 euro. tapi, lepas negotiate..kami pindah bilik yg ada 3 katil single dgn bayaran 25 euro seorang.Okla tuh...walaupun ada nyamuk duk bising kat telinga masa tido, sekurang2 ada tempat untuk meluruskan kaki yg dah bengkak2 sebab banyak jalan. (kaki bengkak macam kaki orang mengandung..org kata apa?kaki gajah?)
Ok, next day nyer cerita dalam next entry...layan gambar dulu. Tak semua gambar ada dalam ni.Nak tengok semua..pegi fotopages


Friday, June 01, 2007

Andalusia I


Al Andalus,
Aku akan datang!


P/s: Sibuk menyiapkan jadual perjalanan dan mengutip maklumat yang boleh dijadikan rujukan. Akan terbang ke bumi Andalus Selasa minggu hadapan. Nak kirim apa-apa?

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP