Sunday, July 31, 2011

Checklist Ramadhan

Ahlan wa sahlan Ramadhan!

Allah takdirkan untuk berRamadhan diperantauan sekali lagi. Memang sepanjang berpuasa di luar negara akan rasa lebih fokus dengan ibadah. So, I should take this opportunity untuk beribadah sebaik dan sebanyak mungkin.

So, here goes my checklist for this Ramadhan :

1) Tahajjud - everyday
2) Khatam and learn quran
3) Hafal juz amma (yeah..dah lama dok mengafal tapi tak habis2 hapal lagi)
4) Finish writing and submit thesis!!! (this is a must!!! please pray for me)
5) Sedekah at least £1 a day
6) Read more dakwah books. (My naqibah will be away..usrah takde..need to read more books untuk bekalan jalan dakwah)
7) Tak miss tarawih. (Jom terawih kat sumsa..sebab imam kat situ best)
8) Buat solat sunat (yang 12 tu - rawatib, dhuha and witir)
9) Jamu orang berpuasa makan (teringat kat mesir org agih2 kurma di jalan raya dikala waktu berbuka puasa hampir masuk.Org yang terstuck di traffic jam at least ada something utk berbuka.Bnykkan pahala yg diorang dapat?Kat malaysia pun boleh buat. Bring extra kurma kat n letak dalamkereta. Kalau tiba2 jem pulak on the way balik n waktu dah masuk, u can pass some of kurma to org kat kereta sebelah.)
10)makes more doa...

Ok, checklist ni bukan tujuan utk nak tunjuk amal ibadah. Tapi unttuk bagi idea kat semua apa yg boleh dibuat pada Ramdahan ni. Kalau you all nak share checklist pun best jugak...tulis kat komen yer:)

Selamat menjalani ibadah puasa, Semoga Allah menerima puasa dan amalan kita yang lain...


p/s: lagu ni comey!

Tuesday, July 19, 2011

Pulang




Barang-brang pulang dahulu..tuannya akan menyusul kemudian..soon...

Sunday, July 10, 2011

A picture tells a thousand words!

My motivation!

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP