Friday, September 28, 2012

Kegembiraan

Salam Jumaat..penghulu segala hari.

Lama dah tak menulis di sini. Alhamdulillah, kehidupan semakin bahagia, semakin bermakna.

Kerja dakwah nampaknya agak slow selepas raya ni. Nak mendapatkan momentum untuk kembali aktif tu agak mengambil masa. Memang kena bermujahadah.

Kehidupan selepas berdua ni sangatlah berbeza. Kalau dulu, nak pergi mana-mana pun boleh pergi sesuka hati. Sekarang, nak pergi mana-mana perlu dirancang teliti. Semoga ini menjadi tarbiyah agar lebih tersusun kehidupan.

Berita gembira... little khalifah is on the way. Walaupun awal lagi, mohon doa dari semua agar segalanya selamat. Masih menunggu lagi dua minggu untuk scan walaupun dalam hati merasakan little khalifah dah nak masuk 5 minggu atau lebih. Sebenarnya, ini berita yg sangat mengejutkan. Saya baru habis seminggu lebih datang bulan. Kebetulan, setiap bulan memang hobi baruselepas kahwin adalah membeli pregnancy test. Selepas pulang dari kenduri Rayyan, terasa macam nak test la pulak. Dan...tada!!! two obviously lines appeared! Bukan line yang samar-samar. SO tell me..adakah saya baru dua minggu kalau line sgt obvious macam ni?


Dua kali test resultnya sama... Suami memang terkejut jugak dapat berita ni since dia on medication, kami fikir chances untuk dapat anak tak begitu tinggi. Tapi.."Kun Fayakun" Bila Allah kata nak jadi maka pasti akan terjadi. Kami berdua sujud syukur dengan berita ini

Tapi, Sarah kata, maybe HCG level very high ( kalau twin..HCG level tinggi sikit). To get confirmation on this pregnancy, kami pergi jumpa doktor dan buat test sekali lagi. Memang positif. Tapi doktor kata awal sangat  untuk scan.

Saya masih tak puas hati sebab tak tahu dah berapa minggu. So I did another test using Clearblue digital yang ada indicator and got this result


So, dia tunjuk 3+ ( thats the highest indicator..takde pula 4+ or 5+). Jadi, masih tertanya-tanya adakah masa datang bulan tempoh hari dah pregnant. Takpe, will see masa scan nanti....tak sabar nak tunggu.

Sementara tu, badan dah start changing the normality. Alhamdulillah, saya takde morning sickness buat masa ni. Harapnya berkekalan la sampai baby keluar. Cumanya, perut ni asyik berangin sampai tahap saya tak boleh bangun sebab angin duk cucuk2 perut. Mula-mula panik jugak sakit-sakit ni. Then bila jumpa doktor dia check kata perut banyk angin. Tapi nak ken*ut pun susah jugak. Semalam dah start sembelit...pukul 2 pagi asyik terjaga badan tak selesa..huuuuuuu...

Suami sambil urut saya sambil beri tazkirah. Sakit yang Allah bagi, sebab nak bagi kita banyak pahala...sebab Allah sayang kat kita, nak hapuskan dosa-dosa kita..

Kerja rumah pun saya dah amik cuti jap. Tapi tu la, tak puas hati kalau sendiri tak buat. Lantai tu rasa mcm nak mop selalu. Last week mop jugak..habis jer mop, bila tengah rehat2 ada kuar spot darah. Terus tobat takmo buat kerja berat dah...

So, 8 months ahead terpaksala pejam mata tengok rumah bersepah...huhuhu

ok..nanti update lain, insyaAllah update ummi wannabe as daie pulak..illa liqa'

Thursday, July 26, 2012

Rindu

Sudah lewat malam. Tapi mata masih tak mengantuk. Tiba-tiba hati rasa sayu... rindu pada saat-saat menemui tarbiyah. Rindu dengan semangat yang begitu tinggi mencari cahaya hidayah. Entah kenapa, diri merasakan bahawa hati seperti semakin kesat. Rindu hati yang sentiasa dahagakan cinta Allah. Rindu..sangat-sangat rindu menangis di hadapan Kaabah. Rindu suasana yang tenang di dalam hati.


Rindu,
mungkin itu tanda hati ini jauh dari Allah.

Rindu,
mungkin itu tanda hati ini perlu disedarkan dari lena yang panjang.

Ya Allah jangan biarkan diri ini larut dengan kehidupanku ini...

Suatu perjalanan...

Bismillah,

InsyaAllah rasa terbuka hati nak berkongsi cerita dengan semua. Memang soalan lazim yang kami dapat bila jumpa kawan-kawan.

"Macam mana jumpa?"

Kalau nak diberitahu secara ringkasnya, kami berdua dipertemukan melalui Baitul Muslim(BM) jemaah. Tapi bagi rakan-rakan yang tak faham, soalan susulannya mesti..

"Baitul Muslim tu apa?"

Jadi kami akan beritahu..

"Ermm..Ada orang kenalkan".

Proses Baitul Muslim tu bukannya suatu proses yang segera terutamanya pada pihak perempuan. Yang pertama sekali perlu dilakukan adalah mengisi borang dan serahkan pada naqibah. Borang pun bukan suka-suka hati boleh isi bila-bila masa kita suka. Bila sampai suatu tahap, naqibah rasa kita dah boleh bersedia, dia akan meminta kita isi borang. Saya sendiri rasanya isi dan hantar borang sebanyak 3 kali. Masa menunggu pula hampir 3 tahun.

Berbalik kisah saya dan En Zauj, saya sebenarnya sudah menyerahkan borang BM sejak tahun akhir PhD lagi pada bakal naqibah di Malaysia melalui seorang rakan (yg kini jadi ahli seusrah). Apabila pulang ke tanahair, kebetulan ada program waktu tu dan ada yang bertanya saya sudah berkahwin ke belum. (Kalau jumpa makcik-makcik masa program, memang diorang akan tengok anak-anak dara yang belum kahwin lagi ni.)

Memang tak mengharap pun yang akan bertemu jodoh dengan segera bila pulang ke Malaysia. Tapi tetap sentiasa doa dengan sungguh-sungguh untuk dapat jodoh. I even wrote in my FB status yang tahun 2012 adalah tahun bulatkan hati untuk kahwin. :)

Dipendekkan cerita, dalam bulan Februari naqibah beritahu mengenai En Zauj dan minta diskus dengan family. Yang kelakarnya, naqibah ingat saya ni kenal En Zauj almaklumla.En Zauj ni fulltimer dalam jemaah di Penang. So muka dia ada di mana-mana jer. Malangnya, memang tak kenal. Jadi, setelah dapat nama, saya pun tanya syeikh google dan dengan mudah dapat gambar En Zauj.

Setelah perbincangan dengan keluarga, alhamdulillah keluarga setuju dan selepas confirm persetujuan keluarga barulah dapat biodata. (Ini adalah proses yang pasti tak sama dengan proses yang biasa dilalui dlm BM. Tak sama atas hal tertentu) Punya la ringkas biodata dan takde gambar pulak tu.Nasib baik saya ni stalker (secara online yer) Jadi, tahu la juga rupa paras En Zauj. Setelah beristikharah seminggu, saya membuat persetujuan untuk bertaaruf.

(Antara perkara menarik sepanjang istikharah, Allah memang memberi pentunjuk yang jelas pada saya. Pada satu program di Penang, Allah takdirkan saya terserempak dengan En Zauj beberapa kali. Dari pagi hingga ke malam dalam pelbagai situasi.)

Setelah dua kali taaruf, En zauj datang melawat keluarga saya dan kami bersetuju untuk bertunang pada 7 April 2012.


Alhamdulillah, sepanjang pertunangan tu boleh bilang dengan jari berapa kali kami bercakap di telefon. Berjumpa pun hanya beberapa kali atas urusan kad perkahwinan dan hantaran.

Akhirnya pada 2 Jun 2012, kami diijabkabulkan dengan sekali lafaz.


Syukur pada Allah dengan pertemuan ini. Kami berkenalan dalam masa yang singkat. Namun jika memang jodoh takkan ke mana. Tak pernah terfikirkan akan melalui proses yang sesingkat ini. Alhamdulillah dapat suami yang penyayang, ceria, dan caring. Semoga Allah berkati perkahwinan ini. Doakan kami dapat zuriat yang soleh dan solehah. 


Kepada kawan-kawan yang belum berkahwin, InsyaAllah...Ramadhan ni doa sungguh-sungguh pada Allah. En Zauj adalah hadiah Allah pada saya. En Zauj adalah doa saya pada Ramadhan yang lalu. Allah lebih mengetahui bila kah masa yang sesuai untuk kita.. jadi sabar dan teruslah cuba untuk mempersiapkan diri menjadi isteri yang solehah.. :)

Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan kali ini...

Salam,

Ramadhan tahun ini pasti berbeza dengan Ramadhan yang lalu. Jika di tahun lepas, Ramadhan disibukkan dengan penulisan tesis. Tapi masih sempat untuk berada di surau sejam sebelum waktu berbuka puasa untuk bertadarus bersama anak usrah di surau Strathclyde University. Ramadhan kali ini, seawal pukul 5 sudah sampai ke rumah dan bersedia untuk berperang di dapur. Di ofis akan terfikir-fikir nak masak lauk apa untuk zauj (suami ) tersayang...

Ramadhan tahun ini juga bertadarus dengan En zauj pula. En. zauj kata, dia dah lama menyimpan angan-angan nak bertadarus dengan isteri. Alhamdulillah, tahun ini Allah memakbulkan keinginannya. Segala puji bagi Allah yang telah mempertemukan dengan jodoh yang sama 'wavelength'. Kami bercakap bahasa yang sama. Bahasa dakwah. Saling ingat mengingati antara satu sama lain. Tiada masalah sekiranya balik lambat sebab pergi usrah atau ada program. Tiada masalah kalau nak pi program hujung minggu. Pendek kata, Allah telah memudahkan perjalanan dakwah kami dengan ikatan perkahwinan ini.

Semoga Ramadhan tahun ini lebih memberi makna. Alhamdulillah, doa di Ramadhan tahun lalu, Allah makbulkan :)

Selamat shoping pahala di bulan Ramadhan!

Friday, July 06, 2012

Bercinta hingga ke syurga

Sebulan berlalu...

Alhamdulillah..sudah bergelar isteri. Semoga Allah berikan keberkatan kepada kami suami isteri...

Monday, April 16, 2012

Alhamdulillah

Salam,

Kepada rakan-rakan yang tidak ada FB, di sini saya ingin menjemput ke walimah saya. Klik link berikut untuk info mengenai tempat dan tarikh. :)

http://www.weddingwire.com/ardnmimi

Mohon doa semua semoga baitul muslim yang akan di bina di berkati dan dirahmati Allah.

p/s: Kalau boleh nak minta kwn2 hubungi saya untuk saya dptkan alamat dan pos kad jemputan.

Monday, March 05, 2012

Mencari

salam,

Saya sedang mencari guru tadika yang boleh jaga day care. Working hours either 8am-6pm or 12pm-6pm.
Kalau ada sesapa berminat sila email saya ixmim@yahoo.com

Monday, February 27, 2012

Obsesi akhirat

Bila obsesi kita kepada akhirat, setiap apa yang kita buat pasti motivasi kita adalah ganjaran di akhirat dan redha Allah. Hidup ini sebenarnya lebih tenang dan gembira bila nak melakukan sesuatu, terbayang nikmat syurga lantas terus terdorong melakukannya. Dorongan syurga utk suatu amalan, sudah tentu amalan yang baik kan?


Semoga Allah beri kekuatan kepada kita untuk menghadapi kehidupan yang semakin kuat tarikan jahiliyahnya. Semoga Allah memudahkan kita dalam melakukan kebaikan kerana mungkin hanya kita yang faham apa yang kita lakukan tapi bukan orang lain. Kita mungkin dirasa ganjil, tapi sedarlah jika kita ni lain dr org lain, kita adalah org yg dimaksudkan dlm hadis nabi tu.. osem kan?


Memang perlu seimbang dunia dan akhirat. Tapi motivasi amalan dunia adalah akhirat juga. Barulah dapat kebaikan untuk kedua-duanya!


Yang penting, letakkan urusan kehidupan ini di tangan Allah disamping berusaha sebaik mungkin. Tawakal pada Allah itulah yang memberi kegembiraan pada kita sebagai hamba. percayalah!



Sunday, February 26, 2012

Mengejar Sempurna

Mengejar Sempurna *(klik untuk dengar lagu)


Alam kaku bagai diwarnakan
Putih hitam kelabu
Hingga tiba terbitnya mentari
Yang dihias pelangi
Melengkapi sebuah perjalanan
Kau dan aku bersamanya, seiringan
(chorus)
Berlari ke impian
Terbang ke puncak awan
Andai jatuh tersimpuh
Lantas kau hulur tangan
Bersama kita bangun
Teruskan kehidupan
Mengejarkan sempurna
Hingga capai angkasa
Namun kan hilang makna
Andainya kau tiada
Walau derasnya masa
Segalanya takkan berubah
(bridge)
Zahirnya ketetapan
Pasti akan ada pasang, pasti akan ada surutnya
Kala kita teruji, disitulah letak nya erti
Erti sebuah kesetiaan

Kita semua mengejar sempurna. Tapi mungkin berbeza kesempurnaan yang kita cari. Bagi diri sendiri, aku mencari kesempurnaan sebagai seorang hamba Allah yang sudah pasti tidak akan dapat dicapai kesempurnaan itu. Jadi, usaha untuk menjadi sempurna itu sepatutnya tidak akan terhenti sehinggalah nyawa berpisah dari badan. Kita memang tidak sempurna... tapi kejarlah kesempurnaan. 
Syurga Allah itu sangat mengiurkan!

Friday, February 17, 2012

cintaku kerana Allah


Allah memberikan kasih sayangNya yang melimpah ruah.

Kehidupan kini lebih baik dari dahulu.

Dakwah tetap menjadi obsesi. Hinggakan ayah pernah sebut..kat rumah ni ada anak yang kuat dakwah! (ini adalah petanda positif. Ayah akhirnya faham anaknya...tapi ada rule baru. Jangan cakap pasal politik dalam rumah. Walaupun saya bukan penyokong bulan mahupun dacing, kami selalu berbeza pendapat dalam politik.)

Semoga Allah membuka pintu hati dan terus memberikan hidayah kepada saya dan keluarga tanpa henti.

Semoga Allah kurniakan pendamping yang sama-sama dalam jalan dakwah ini. Mereka yang tidak berada di jalan ini tidak akan faham apa yang kita lakukan. Itu yang saya dapat simpulkan berdasarkan pemerhatian dan perbincangan selama saya terlibat dalam dakwah.

Dakwah bukanlah sesuatu yang menggerunkan. Dakwah bukanlah extreme. Dan sama sekali bukan buat bom!

Dakwah adalah manifestasi cinta kita pada Allah, pada manusia. Cinta pada Allah dengan menjalankan tanggungjawab sebagai khalifah dan hamba. Cinta pada manusia kerana mahu sama-sama berada dalam syurga Allah. Bukakah di akhirat nanti kita akan bersama org yang kita sayangi? Tidak mahukah kita bersama keluarga? sahabat ?

kunci ikatan kasih sayang kita adalah Allah.

Uhibbukum fillah!

Semoga kita dapat bertemu di syurga nanti :)

Tuesday, January 31, 2012

Dia lebih mengetahui

Bismillah,

Innama 'amallu binniah..

Sesungguhnya, setiap amalan itu adalah dengan niat.
Jika niat kita baik, maka baiklah amalan itu. Begitu juga sebaliknya.

Niat itu sangat berkaitan dengan keikhlasan. Dan Allah sentiasa akan menguji keikhlasan kita. Kata Imam Ahmad, niat itu adalah untuk memperbaiki amalan. InsyaAllah bila kita berniat kerana Allah, amalan kita akan lebih baik.

Beberapa hari ni, soal niat itu telah muncul beberapa kali. Membuat sesuatu keputusan, sememangnya kita patut lihat apakah niat sebenar kita. Contohnya, jika benar kita niatkan perjuangan dakwah ini lillahitaala dan mendapat keredhaannya, maka keputusan yang dibuat haruslah selari dengan niat itu.

Seringkali syaitan membisikkan ke telinga supaya kita sentiasa 'berkalau-kalau'. Kalau la aku buat ini, maka aku dpt itu. Kalaulah..kalaulah..

Dan dengan berkalau-kalau itu menyebabkan kita selalu memasang angan-angan!

Ketika hendak buat keputusan tersebut seorang sahabat memberi nasihat.

"Kita bukan seperti orang biasa. Kita adalah duat. Jalan yang kita pilih takkan sama dengan orang biasa. Tengok balik diri, adakah benar kita memilih jalan ini kerana Allah. Kita muhasabah diri semula. Apa yang kita mahukan dalam hidup ini. Adakah kita mahu kesenangan dunia atau kesenangan akhirat?"

Itulah namanya sahabat sebenar fillah. Mengingatkan bila terlupa.Insyaallah...semoga Allah memberi petunjuk atas setiap apa keputusan yang kita buat. Kerana Allah Maha Mengetahui. serahkanlah segala urusan kepadanyaNya. InsyaAllah Allah akan berikan yang terbaik untuk kita! Percayalah!

Wednesday, January 04, 2012

Cabaran 2012

Bismillah,

Entri pertama di tahun 2012.

Alhamdulillah, kita semua dah melangkah ke tahun baru. Pasti semuanya mempunyai azam baru untuk tahun ini. Bagi diriku, azam tahun ini adalah untuk meletakkan Allah di tempat pertama dalam setiap apa yang dilakukan. Dengan kata lain, ingin ikhlas dalam setiap perbuatan/ amalan yang dilakukan. Hatta untuk makan, tulis blog dan sebagainya. Bila kita meletakkan Allah yang pertama daripada yang lain, insyaAllah apa yang dilakukan itu ibadah kepada Allah. Tanda kita benar-benar hamba yang hanya mengharapkan balasan dariNya sahaja. Menjadi hamba sebenar-benar hamba adalah azam 2012.

Melangkah ke fasa baru dalam kehidupan sudah pastinya lebih mencabar. (nota : bukan fasa perkahwinan ye. masih mencari lagi ni *wink*). Selepas satu tanggungjawab dilaksanakan(sebagai pelajar) kini tanggungjawab baru digalas. Membawa peranan sebagai pendidik dan penyelidik bukanlah tugas mudah.

"Dr. Mimi tu yang mana?"

Soalan yang ditanya oleh mereka kepada rakanku ketika aku masih di sini, di Glasgow. Soalan yang aku rasa telah bangunkan aku dari rehat yang panjang di Glasgow ini. Ada tanggungjawab besar bila pulang nanti. Allah..Allah..semoga Allah beri kekuatan kepada hamba yang lemah dan ilmu yang sedikit ini. Nervous rasanya bila ingat yang ilmu2 'aerospace' ni dah berkarat...padahal subjek itu yang akan diajar. Semoga Allah mudahkan.

InsyaAllah projek-projek 2012 bakal dilancarkan sebaik sahaja aku balik ke Malaysia. Ada tiga projek buat masa ini. Projek pertama : Halaqah online. (masih dibuka kepada sesiapa yang berminat), projek tadika bersama sarah (sesiapa yg ada degree in childhood edu sgt dialuakan utk join projek ini) dan projek busana muslimah bersama adik kesayangan..cik cik. InsyaAllah..projek ini adalah projek dakwah dan tarbiyah. Semoga Allah mudahkan.

Oh! misi yang takkan ditinggalkan tahun ini..misi mencari cinta. Cinta Allah dan cinta hambanya. Semoga Allah mudahkanku bertemu dengan pasangan yang sememangnya Allah sudah ciptakan.

" Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan semua mahkluk berpasangan, samaada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka sendiri, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya " (Surah Yassin,ayat 36)
Allah akan mengurniakan sesuatu tepat pada masanya. Itu yang aku sangat yakin. Hidup, mati, rezeki dan jodoh sudah tertulis. Tidak ada apa yang perlu dirisaukan. Yang lebih perlu dirisaukan adakah amalan ini cukup untuk dibawa ke sana? Maka, yang penting adalah persiapan untuk menjadi hamba dan mengejar cinta Allah. InsyaAllah, dengan itu cinta manusia juga akan menyusul.

Aku doakan semoga tahun ini kita semua akan menjadi hamba lebih taat kepada Allah.Amin.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP