kek lobak dan resepinya

Untuk memenuhi permintaan sahabat, ini resepi kek lobak yang dicilok dari buku resepi...

175 g gula merah yang halus (resepi : dark brown soft sugar)
2 biji telur
120ml sunflower oil (i guna vegetable oil )
200g wholemeal self-raising flour
1 1/2 soda bikarbonat
3 sudu mixed spice ( i guna ground cinnamon)
grated zest orange (kulit buah oren)
200 g grated carrot
175 g sultanas ( i guna mixed fruit sket tambah mixed nut (walnut,pecan dan apa2 jenis kacang)yang dicincang.

Untuk toping:

250g Quark ( atau soft cheese)
20 g caster sugar
2 sudu teh esen vanilla
sedikit ground cinnamon

Untuk syrup glaze:

perah jus dari setengah biji oren
1 sudu lemon juice
40 g gula merah

Notes: anda memerlukan loyang berukuran 25.5 x 15 cm and sedalam at least 2.5 cm untuk loyang empat segi.kalau loyang bulat tambah ukuran sebanyak 2.5 cm (28 cm diameter). Tapi semalam saya guna loyang bulat 25cm diameter dan masih cantik naik keknya..

Cara2:

1. Pukul telur, gula dan minyak bersama dalam mangkuk guna mixer untuk 2-3 minit.
2. ayak tepung, soda bikarbonat dan mixed spice( ground cinnamon) masuk dalam bowl tadi. Masukkan balik bran2 yang tertinggal dlm ayak tu dlm adunan yang dah ayak. (guna wholemeal kan..mesti ada bran tu)
3. Gaulkan then masukkan orange zest, lobak dan mixed fruit+mixed nuts.Gaul sampai rata dan sebati.
4. Tuang adunan dalam loyang pembakar dan bakar selama 35-40 minit. Masa pembakaran ini adalah berdasarkan oven.Kalau saya yang guna fan oven saya bakar dalam 30 minit sahaja.Suhu? 170 deg Celcius.
5. Masa tengah bakar kek, boleh la start buat topping. Campurkan bahan2 topping dan pukul sampai jadi ringan dan fluffy.Pastu cover dgn clingfilm , masukkan dalam peti sejuk danbiarkan sejuk 1-2 jam atau sampai diperlukan.
6. Untuk buat syrup glaze, kacaukan bersama bahan-bahannya dalam mangkuk. Bila kek dah masak, cucuk2 kek tu sket dgn lidi dan dgn segera siramkan syrup glaze tu kat kek.Biarkan kek sejuk dalam loyang dan pada masa sama syrup glaze akan menyerap dalam kek.Ni rupanya kek yang dah sejuk dan dah disiramkan syrup glaze


7. Bila kek dah betul2 sejuk boleh la letak topping.

Notes: kalau takmo guna softcheese boleh guna icing biasa tu. (pukul gula icing+butter)

Okesh! selamat mencuba. Sila la update(comment) kat sini sesapa dah cuba yer.

p/s: update gambar cake yang dibuat tadi...

Comments

ooh mimi mmg understanding, baru jek nk mintak resepi kek ni, alih2 dah ada resipi yeay ;D
Mimiamilia said…
syida,
ehehe cuba jgn tak cuba resepi ni
en_me said…
garingnyerrr kek ittewww..
Mimiamilia said…
garing?
Mimiamilia said…
en me, bukan garing..kaler nyer bertukar jadi tambah gelap sebab baru lepas kena siram syrup glaze..syrup g