Bubur sum sum ni untuk Sarah tengok rupanya. Ada resepi sekali. Senang nak buat. Tak sampai sepuluh minit.
Resepinya:
120 gram tepung Beras
525 ml santan
garam secukup rasa
air gula:
Gula biasa/gula melaka
daun pandan
cara-cara:
1. Masukkan semua bahan diatas (kecuali gula la) dalam periuk dan masak sampai kental
2. Sejukkan hingga jadi keras sket.
3. Buat air gula..then bila nak makan letak la gula tu sekali.
Apam balik ni pulak untuk Zaa...ehehhe semua ni dah selamat di makan. Lain kali la i buat untuk u yer..Apam balikku di gambar ini hampir la nak hangit. (Sebenarnya dah ada yang hangit pun dan dah selamat ditongsampahkan...hahahha)
Resepi Apam balik:
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula
1 biji telur
1 1/2 cawan air
intinya:
Kacang tanah yang dah dimesin
Jagung manis(kitorang guna yang dalam tin)
sedikit gula ditabur
Cara-cara:
1. Pukul telur dengan gula higga kembang. Masukkan tepung diselang seli dengan air.
2. Panaskan kuali, dan tuang sesenduk dua adunan (ikut besar fry pan tu). Pastikan kuali panas betul sebelum masukan adunan.(Buat cam nak buat lempeng)
3.Tabur gula, kemudian jagung dan last sekali kacang.
4.Angkat bila agak-agak dah masak dan lipat dua.
Senang kan?Beli kat pasar Ramadhan pun senang...ehehhehe
Comments
kenapa kurus sgt mimi? dahlah untung dianugerahi mata besar..tak mcm akak..mata kecik sepet...heheh
mmg btl kena gumukkan sikit bdn tu...
yang first batch tu lebih sedap. Lebih gumuk, lebih kashang dan lebih jagung.. second batch kurus macam tuan buatnya hahahahaha Kureng segala-galanya lalalalala
kenapa kurus?kurang makan kot?kenapa kurang makan?entah..saya pon tak pasti tapi tak stress pon.memang kena gumukkan badan
bro butaseni,
ehehhehe
osmet,
rasanya 2nd batch ni kurang gula.lagi satu masa first batch tu kan rasa cam lambat masak tu i kurangkan adunan yg dituang kedalam kuali.tu yg nipis sket
mudah je nk wat..
tepung beras jek takdok..
kena lari kedai ler kejap..adeh..
malasss... sejuk sgtttt...
gigilll wooo